Жељко Цицмил садшњи в.д. директора Водовода / -Б.Б.
04/02/2022 u 06:37 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цицмил: Бивше руководство никшићког водовода оставило дуг од око три милиона еура

Један дио се односи на ручкове, један на трошкове бившег извршног директора за гориво које је износило 1.000 еура мјесечно. У "репрезентацију" спада и куповина робе широке потрошње- парфема, ципела и слично, али и златна картица, казао је Цицмил

Интерном ревизијом, која још увијек траје, утврђено је да је никшићко предузеће "Водовод и канализација" у колапсу, да није рентабилно и да је у великим губицима. Вршилац дужности (в.д.) директора Жељко Цицмил за "Дан" је казао да је до 1.септембра прошле године утврђен дуг од око три милиона еура које је оставило бивше пословодство на челу са директором Велизаром Војиновићем. Стога садашња управа тражи његову али и одговорност осталих из управљачке структуре предузећа које је важило за најбоље у Никшићу.

image

Велизар Војиновић

-Б.Б.

-Захтијевам и тражим од надлежних институција да провјере досадашње стање које смо утврдили и да дају свој суд. Десиле су се одређене малверзације, да ли са намјером или не, нека се утврди, али подаци до којих смо досад дошли довољни су да се покрене то питање - истиче Цицмил који је в.д. директора од 6. септембра 2021. године.

Он истиче да бивша управа није измиравала обавезе према Електропривреди Црне горе (ЕПЦГ), па је дуг у тренутку доласка новог пословодства био 524.000 еура. За девет мјесеци прошле године нису плаћали држави порезе и доприносе и цифра је достигла износ од преко 600.000 еура, а нису измиривали ни обавезе према банкама и добављачима. Посебно ставка у трошковима су репрезентације за које је у последње три године утрошено око 100.000 еура.

-Један дио се односи на ручкове, један на трошкове бившег извршног директора за гориво које је износило 1.000 еура мјесечно. Молим надлежне или било кога другог да ми објасни како је то могуће. Ја сада користим то возило које је бивши директор користио и резервоар траје до три мјесеца, а имам сву могућност коју је он имао - категоричан је Цицмил.

Бившем директору и отпремнина од 30.600 еура и пензија

Велизар Војиновић био је предсједник Одбора директора предузећа, а потом извршни директор од 2017. године па до маја прошле. У 2020. години покренуо је иницијативу да потпише анекс уговора којим би му по престанку радног односа била исплаћена отпремнина, али тадашњи Одбор директора му није одговорио. Нову иницијативу подноси почетком прошле, односно прије локалних избора у Никшићу одржаних у марту. Одбор директора му је одобрава, а онда Војиновић на лични захтјев у мају одлази са мјеста извршног директора "Водовода" након чега од предузећа, по том анексу, добија отпремнину у износу од 30.600 еура. Мјесец дана касније стиче право и на пензију.

Иначе, функције Војиновића и у протеклим годинама биле су спорне, али поступци који су покретани против њега никада, бар да је јавности познато, нијесу доведени до краја.

У "репрезентацију" спада и куповина робе широке потрошње- парфема, ципела и слично, али и златна картица коју је претходно руководство предузећа могло да користи за трошкове те исте репрезентације.

- Евидентно је, међутим, да је са те златне картице извлачен кеш, дошли смо до сазнања да немају покриће за тај новац, а то је од 15.000 до 20.000 еура. Када говорим о ставци репрезентација Војиновић је ту корисник свега тога. Значи трошило се на ручкове, пијанке, робу, извлачење кеша са златне картице, куповање парфема, ципела и на гориво. Све ово је дио досадашње ревизије, видјећемо шта ће се још утврдити, истиче Цицмил.

" За пет мјесеци вратили смо око пола милиона еура дуга и редовно сервисирамо обавезе. Захвални смо Општини, ЕПЦГ и свим добављачима који имају разумијевања за наше проблеме, каже Жељко Цицмил в.д. директора

Досад је утврђено да су спорни уговори са појединим добављачима којима су, каже Цицмил, плаћане "огромне цифре, а да није спроведен законом предвиђен поступак јавних набавки". Спорни су и послови на сеоским водоводима гдје су за рад изнајмљене машине, коју су иначе могли да купе за 25.000, платили око 300.000 еура. Биће преиспитан и трошак од преко 800.000 еура исплаћен у последњих шест година за прековремене сате запослених. Од те суме, само у 2019. години исплаћено је 180.000 еура. Међу корисницима те "погодности" био је и Војиновић. Спорно је, каже Цицмил, и стално запослење за 47 лица која су у предузећу радила посредством агенције, а којој је иначе "Водовод" годишње за ту услугу плаћао око пола милиона еура. Неопходна је и нова систематизација радних мјеста која ће, како Цицмил најављује, бити ускоро урађена, а у претходном периоду по том питању "забиљежен" је и непотизам. Тражиће и да се испита рад ревизорске куће која је давала позитивно мишљење на финансијске извјештаје предузећа у последњих неколико година.

Податке које је о пословању "Водовода" изнијело садашње пословодство, Велизар Војиновић каже да за сада неће да коментарише.

- Не могу сада о томе, сачекајте мало, даћу изјаву кад се за то створе услови. У предузећу сад раде некакве комисије, кад се све то заврши коментарисаћу - казао је Војиновић за "Дан".

Жељко Цицмил истиче да је направљен план опоравка предузећа

- За претходних пет мјесеци успјели смо да вратимо око пола милиона еура дуга и да редовно сервисирамо обавезе. Захвални смо оснивачу- Општини на помоћи и руководству ЕПЦГ које нам је омогућило да у ратама измирујемо дуг, а и свим осталим добављачима који имају разумијевања. Направили смо план за опоравак, то ће бити болно и трајаће, али морамо спасавати предузеће- закључује Цицмил.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:22