/ FOTO: PLJEVLJA TRAVEL
24/10/2021 u 18:25 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијена пљеваљског сира иста већ десет година

Најјефтинији је млади сир, који се продаје по три и по еура по килограму, док је најскупљи стари пуномасни сир чија је цијена пет еура за килограм

Пљеваљски сир је изузетно цијењен на тржишту широм региона али, како тврде продавци на пљеваљској млијечној пијаци, његова цијена није се повећала последњих десет година.

Најјефтинији је млади сир, који се продаје по три и по еура по килограму, док је најскупљи стари пуномасни сир чија је цијена пет еура за килограм.

На пљеваљској млијечној пијаци, тврде продавци, највише је сира чија се цијена креће од око четири еура, односно оног који се третира као старији полумасни сир.

-Нажалост, сточна храна и други производи су поскупјели а цијена сира и даље је иста. На продају сира негативно је утицала епидемија корона вируса, као и слаба платежна моћ пљеваљског становништва. Просто речено народ нема пара,па стога и цијену сира држимо на истом нивоу као и прије десет година - каже продавац сира Босиљка Ћузовић.

image
FOTO: DAN

Зорица Каловић каже да проблема са пласманом сира нема, те да успијева да прода сир који произведе од млијека које добије од три краве, јер има своје сталне купце.

-Ко има своје редовне купце он успије лако да прода сир, али заиста цјена сира мора бити већа јер све је поскупјело- каже Каловићева, а са њом су сагласни и други продавци сира на пљеваљској млијечној пијаци.

- Десет пуних година цијена сира се није промјенила, а нема производа који није поскупио. Посебно је поскупјела сточна храна- каже Брана Јечменица уз напомену да таква политика директно уништава сточни фонд и тјера људе да напуштају села.

Предсједника Уније сточара сјевера Милко Живковић каже да цијене са пљеваљске млијечне пијаце нијесу прави показатељ пласмана сира.

-Далеко боље пролазе продавци и препродавци сира него произвођачи. Све више домаћинстава, гдје се производио квалитетан сир, одустаје од тог посла. У најтежој ситуацији су произвођачи сира из удаљенијих села, који не могу свој производ да донесу до пијаце. Они сир на веће количине продају и по цијени од 2,8 до три еура. Накупци, који преподају сир на подгоричкој, никшићкој или некој другој пијаци на приморју исти продају по цијени од 4,5 до пет еура по килограму. Пљеваљски сир који се купи у неком нашем селу по цијени од три до три и по еура у маркетима у Подгорици се продаје по цијени до пет еура - истиче Живковић.

Упитан да прокоментарише да ли има злоупотреба, односно да ли се под именом пљеваљски често продаје и пријепољски сир, Живковић одговара да постоји могућност али да за тако нешто нема доказа.

-Све је могуће и свакако то треба испитати- поручује Живковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:24