Термоелектрана Пљевља не измирује обавезе за одвоз смећа / -Б.Је.
22/11/2021 u 07:18 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чистоћа тужила ЕПЦГ због неплаћених рачуна ТЕ Пљевља: Дугују око 250 хиљада еура за одвоз смећа

ДОО "Чистоћа" није узимало у обзир површину простора који се чисти, већ укупну површину из катастарског операта, тако да је основ накнаде неспоран, али је висина спорна, тврде из ЕПЦГ

Локално предузеће "Чистоћа" поднијело је тужбу Привредном суду против Електропривреде Црне Горе јер више од три године не плаћају рачуне Термоелектране Пљевља за одвоз смећа. Из Чистоће тврде да трогодишњи дуг Електропривреде, који је обухваћен судским поступком, износи око 250 хиљада еура.

– Пошто су из Електропривреде Црне Горе одбили да плаћају рачуне за наше услуге, ми смо поднијели тужбу Привредном суду и ових дана очекујемо првостепену пресуду. Тужба обухвата дуговање у трајању од 36 мјесеци, а иста је поднијета након што је претходно руководство Електропривреде одбило сваку могућност договора да се изврши наплата потраживања. Са садашњим руководством Електропривреде смо разговарали и постигли договор да сачекамо пресуду – каже за "Дан" Саша Јечменица, извршни директор "Чистоће".

image

Саша Јечеменица

-Б.Је.

Јечменица је подвукао да не види разлоге да Електропривреда не плаћа рачуне за одвоз смећа и додао да су се финансијске прилике у предузећу "Чистоћа" стабилизовале, али да постоје још увијек велика дуговања.

– Имамо још увијек дуговања за порезе и доприносе Управи прихода у износу од преко 800 хиљада еура. Немамо право никоме да праштамо рачуне, јер ако грађани плаћају своје дугове, онда то треба да раде и привредни субјекти – изричит је Јечменица.

Из Електропривреде Црне Горе одговарају да су они приговарали и да и даље приговарају на рачуне "Чистоће", замјерајући овом предузећу да приликом одређивања износа рачуна узумају податке из катастра, а не обрачунавају само оне површине које се чисте.

– ДОО "Чистоћа" Пљевља Електропривреди Црне Горе, уназад око двије године, доставља рачуне за наводно извршене услуге чишћења и одвожења комуналног отпада са отвореног и затвореног простора, у износу од 7.077,47 еура мјесечно. Такође, "Чистоћа" испоставља рачуне за исте услуге за гаражу, односно приземну зграду површине 195 м2, у износу од 146,06 еура мјесечно. ЕПЦГ је сваког мјесеца приговарала достављеним рачунима из следећих разлога: ДОО Чистоћа супротно прописима који регулишу ову проблематику, није узимала у обзир површину простора који се чисти, већ укупну површину из катастарског операта, док смо у дијелу накнаде за гаражу истицали приговор јер предметни објекат није у функцији обављања дјелатности ТЕ "Пљевља", односно не представља пословни објекат за који се може утврђивати накнада – истичу из Електропривреде.

Рудник угља уредно плаћа своје рачуне

Из предузећа "Чистоћа" тврде да је наплата њихових услуга веома добра, као и да је и раније било примјера да се поједина дуговања привредних субјеката рјешавају на суду. Тренутно су задовољни поступцима Рудника угља, који неоспорава наплату рачуна и прихвата методологију обрачуна.

– Када је у питању Рудник угља, могу да кажем да ова компанија уредно плаћа рачуне за одвоз смећа без икаквих приговора – каже Саша Јечменица и додаје да је Рудник угља и у претходном периоду поступао на исти начин и нису имали замјерки на пословну сарадњу.

Додају да је предузеће "Чистоћа" у континуитету игнорисало приговоре, подносећи јавним извршитељима предлоге за извршење, о чему је донијет већи број рјешења о извршењу.

– ЕПЦГ је благовремено изјавила приговоре на рјешења о извршењу, чија је последица вођење поступака пред Привредним судом Црне Горе. У претежном броју поступака суд је прихватио приговор тужене ЕПЦГ да се изласком на лице мјеста утврди чињенично стање, а самим тим и правни основ, полазећи од нашег приговора да већи дио предметних површина није у функцији обављања дјелатности ТЕ Пљевља. Основ накнаде је неспоран, али је висина спорна – тврде у Електропривреди уз појашњење да ће и даље покушавати да са ДОО "Чистоћа" нађу најбољи модел рјешавања овог проблема.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:08