/ Facebook
06/03/2024 u 19:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CKCG: Počele provjere za ovjeru licenci za spasioce na vodi

Crveni krst Crne Gore će i tokom ove godine organizovati provjere za ovjeru licenci kao i obuke za spasioce na vodi.

Prva od 14 planiranih provjera za ovjeru licenci spasilaca na vodi realizovana je 3. marta u 8h na bazenu SC „Dragan Trifunović“ u Budvi.

Naredne provjere za ovjeru licenci za spasioce na vodi su planirane u sljedećim terminima 10., 17., 24. i 31. mart, 7., 14., 21. i 28. april, 14. i 26. maj, 9.,23. i 30. jun, najavili su iz Crvenog krsta (CKCG).

– Sadržaj praktičnog dijela ispita sa normama za ovjeru licenci je sljedeći: plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje, spasilačkim kraulom; plivanje 300m za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja; transport davljenika 25 m, koristeći tri 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika; plivanje 400 m za 9 minuta i manje (200 m prsno plivanje i 200 m kraul); ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 m; vađenje potonulog davljenika (3m dubina) 3 puta za 3 min – pojašnjavaju iz Crvenog krsta.

Pored provjera za ovjeru licenci, Crveni krst Crne Gore će kao i svake godine organizovati obuke za spasioce na vodi. Prva od planirane četri obuke je predviđena za 7. maj u Centru za obuku spasilaca na vodi Crvenog krsta Crne Gore, u Domu solidarnosti, u Sutomoru.

Naredne obuke za kandidate za spasioce na vodi su planirane u sljedećim terminima 23. maja, 2. i 13. juna, u trening centru Crvenog krsta- Domu solidarnosti u Sutomoru.

– Uslovi koje zainteresovani kandidati za obuku spasilaca na vodi moraju ispunjavati su sljedeći: Kandidat mora imati minimum 18 godina (za zvanje spasilac-kandidat); Prije početka kursa, kandidat mora dostaviti uvjerenje o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje); Prije početka kursa, kandidat mora uspješno završiti provjeru psihofizičkih sposobnosti u moru, koja obuhvata: ronjenje na dah (20 metara i više), plivanje (50 metara za 50 sekundi i manje) i plivanje (300 metara slobodnim stilom za 6 minuta i 20 sekundi i manje); Kandidat mora imati minimum 100 časova nastave (teoretske, praktične i iz prve pomoći) prije polaganja završnog ispita; Završni ispit obuhvata: znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, znanje iz pružanja prve pomoći – pručuje se.

Crveni krst Crne Gore organizuje provjere za ovjeru licenci za spasioce na vodi i obuke za kandidate za spasioce na vodi, kako bi se obezbijedio dovoljan broj stručno obučenih spasilaca koji će voditi računa o bezbjednosti kupača na bazenima i uređenim kupalištima.

Svoje planove i programe, poštujući standarde Međunarodne spasilačke federacije (ILS-e) čiji smo punopravni član, prilagodili smo turističkoj privredi Crne Gore, navode u Crvenom krstu Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:27