Фото: Са догађаја
16/09/2021 u 14:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора мора да појача напоре на сузбијању продаје и сексуалног искоришћавања рањиве дјеце

Специјална извјеститељка позвала је Владу да успостави систем за прикупљање свеобухватних података који ће послужити и као основа за креирање политика и стратегија за спречавање ових појава

Црна Гора мора да предузме одлучне кораке на  оснаживању система дјечје заштите и ефикаснијој борби и одговору на продају и сексуално  искоришћавање дјеце, изјавила је данас експерткиња Уједињених нација за људска права. 

Рјешавање проблема дискриминације и обезбјеђивање пуне друштвене укључености  најрањивијих категорија становништва од суштинског су значаја за искорјењивање пошасти  каква је продаја и сексуално искоришћавање дјеце, казала је Специјална извјеститељка  Уједињених нација о продаји и сексуалном искоришћавању дјеце, Мама Фатима Сингатех на  крају осмодневне посјете земљи. 

-Борба против сиромаштва, друштвене искључености и сегрегације најрањивије дјеце, укључујући  ромску и египћанску дјецу, као и дјецу мигранте и дјецу са сметњама у развоју, од кључног  је значаја како та дјеца не би постала жртве сексуалног злостављања и искоришћавања- рекла  је Специјална извјеститељка УН. 

-Охрабрује ме посвећеност Владе активностима на борби против продаје и сексуалног  искоришћавања дјеце. Међутим, и даље ме забрињава то што је пријављено свега пар таквих  случајева, а идентификован још мањи број жртава. Пракса дјечијих бракова у ромским и  египћанским заједницама и даље се оправдава традицијом и културом тих заједница- истакла је  експерткиња. 

Истражни поступци и судско гоњење који су прилагођени потребама дјетета имају кључну улогу  у сузбијању културе шутње у вези са дјелима злостављања и комерцијалног сексуалног искоришћавања дјеце и борби против некажњивости, додала је гђа Сингатех.

Специјална извјеститељка Сингхатех позвала је Владу да успостави систем за прикупљање  свеобухватних података који ће послужити и као основа за креирање политика и стратегија за  спречавање ових појава. 

Током посјете, Специјална извјеститељка УН састала се са представницима извршне,  законодавне и судске власти, Заштитником људских права и слобода, организацијама цивилног  друштва, пружаоцима услуга и заштите, дјецом и представницима међународне заједнице. 

Посјетила је Подгорицу, Бијелу, Спуж и Никшић.  Сингатех ће представити своја сазнања и кључне препоруке у извјештају Савјету  Уједињених нација за људска права у Женеви, у марту 2022. године. 

Мама Фатима Сингхатех (Гамбија) именована је за Специјалну  звјеститељку Уједињених нација о продаји и сексуалном искоришћавању дјеце од  стране Савјета за људска права Уједињених нација у марту 2020.  Сингхатех је  правница са готово 20 година искуства. Радила је на неколико позиција на високом  нивоу у јавној управи у Гамбији. Стекла је назив магистарке међународног  привредног права на Универзитету Хулл, а прошла је и бројне обуке из области израде  програма за дјечја права, арбитраже и медијације, као и израде законских аката. 

Учествовала је у изради закона, организовала и држала бројне обуке, излагала на  домаћим и страним скуповима и писала чланке и извјештаје о питањима која се тичу  унапређења и заштите дјечјих права. 

Специјални извјеститељи представљају дио система познатог под називом Специјалне  процедуре Савјета за људска права. Специјалне процедуре, највеће тијело независних  експерата у систему за људска права Уједињених нација, је општи назив за независне  механизме Савјета за потребе прикупљања чињеница и мониторинг који се баве или  стањем у одређеној земљи или тематским питањима у земљама широм свијета. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:49