/ FOTO: PR CENTAR
25/06/2022 u 09:54 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora na putu da postane uzor državama regiona kada je u u pitanju prevencija rizika od katastrofa

Generalni direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodrag Bešović, rekao je da je Crna Gora, kao i čitav region, područje koje je često podložno raznim incidentima – požarima, poplavama i zemljotresima

 Crna Gora je na najboljem putu da postane uzor drugim državama regiona kada je u pitanju prevencija rizika od katastrofa. To je saopšteno na dvodnevnom sastanku povodom izrade dokumenta „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa“, koji je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova u Kumboru.

Generalni direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodrag Bešović, rekao je da je Crna Gora, kao i čitav region, područje koje je često podložno raznim incidentima – požarima, poplavama i zemljotresima.

- Tako da će izrada ovog dokumenta, kao i prethodnog, biti veoma korisna i ostaće budućim generaijama na nadogradnju kako bi što bolje izgradili čitav sistem zašite i spašavanja u Crnoj Gori- kazao je Bešović.

Koordinator projekta ,,Procjena sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore”, Ljuban Tmušić, rekao je da je povod dvodnevnog sastanka definisanje sljedećih koraka koji se tiču izrade dokumenta "Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa".

- Nakon analize rizika koji ugrožavaju život građana, materijalna i kulturna dobra i životnu sredinu, radimo procjenu administrativnih, tehničkih i finansijskih kapaciteta Crne Gore. Pravimo presjek da vidimo dokle smo, kako bismo definisali sljedeće korake- rekao je Tmušić.

On je saopštilo da je suština da nakon prepoznatih rizika budu identifikovani kapaciteti sa kojima Crna Gora raspolaže, da se ukaže na njihove dobre strane, kao i na mogućnosti za unapređenje, piše PR Centar.

- Sa ovim sastankom ćemo završiti odgovore na 51 pitanje iz smjernica Evropske komisije da bismo nakon toga počeli aktivnosti na izradi sažetka koji se tiče procjene kapaciteta koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji i koji će služiti za donosioce odluka u Crnoj Gori da znaju sa čim Crna Gora raspolaže kad je u pitanju smanjenje rizika od katastrofa- kazao je Tmušić, pojašnjavajući da se ta pitanja odnose na analizu tehničkih, finansijskih i administrativnih kapaciteta.

Zamjenik šefa Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (United Nations Office for Disaster Risk Reduction - UNDRR), Sebastien Penzini, kazao je da se Evropa suočava sa višestrukim rizicima zbog pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini i drugih situacija, navodeći da je to izazovan kontekst i da državama nije lako da urade što je više moguće kad je u pitanju Sendai okvir za smanjenje rizika od katastrofa.

- U tom smislu, moram reći da sam impresioniran koliko je Crna Gora uradila kada je u pitanju upravljanje različitim elementima sistema, prije svega kada su u pitanju upravljanje rizicima, poznavanje rizika i pripremljenost za reagovanje- rekao je Penzini.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju smanjenje rizika od katastrofa, Crna Gora je uradila dokument „Procjena rizika od katastrofa Crne Gore“, navodeći da se ona dobro kotira u regionu i da je jedna od vodećih zemalja u tom smislu.

- Imajući u vidu današnju aktivnost, koja je posvećena izgradnji kapaciteta za odgovor na prepoznate rizike, fokus u budućnosti treba usmjeriti na boljolj multuresornoj saradnji, kao i uključenosti i zajedničkom djelovanju različitih aktera – ministarstava, institucija, pojedinaca, a prije svega u svijetlu klimatskih promjena, odnosno rizika koje se povezuju sa njima- kazao je Penzini.

Ocijenio je da je Crna Gora na najboljem putu da postane uzor drugim zemljama regiona kada je u pitanju prevencija rizika od katastrofa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2022 16:36