ЛАВ, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
10/02/2022 u 11:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорска полиција примијетила одбјегло младунче лава; Газдић: Већ је дуго сам, у опасности је

Казао је и да је држање дивљих животиња у његовој земљи забрањено али и да не зна зашто људе из нашег региона толико привлаче егзотичне животиње

Милан Газдић из црногорске Агенције за заштиту животне средине казао је укључивши се уживо у јутарњи програм ТВ Прва да је мали лав прије само пола сата поново виђен на неприступачном терену изнад Будве.

Примијетила га је полиција али ријеч је о неприступачном терену са густим растињем у ком и термална камера може мало да помогне. Онје у јутарњем програму ТВ Прва рекао да се за случај лава сазнало прије око мјесец дана.

Сазнало се  тачније да он незаконито борави у приватном заточеништву, после чега су алармирани полиција и надлежни органи за које каже да нису могли да вјерују да тако нешто постоји.

Он је казао и да се у потрази за лавом користе не само термалне камере него и дронови, али да је лава и поред тога  тешко примијетити због густе вегетације.

Истакао је и да је држање дивљих животиња у његовој земљи забрањено али и да не зна зашто људе из нашег региона толико привлаче егзотичне животиње па незаконито долазе до њих и држе их у приватним зоо-вртовима.

- Ангажовали смо експерте из региона у потрази и надамо се да ћемо га у најскорије време пронаћи. Стање је већ сада озбиљно јер лав није навикао на временске услове у Црној Гори. Чули смо се и с колегама из Јужне Африке који су објаснили да је лавић сад већ у животној опасности јер је прерано одвојен од мајке и своје природне средине... Већ дуго је сам, у дивљини, а цео свој живот провео је у друштву људи... Тренутно није опасан јер је навикао на људе - каже Газдић.

Вјерује се да је лав у власништву турског држављанина, преноси Блиц.рс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:52