Ćazim Alković / - D.S
26/11/2023 u 08:27 h
D.SD.S
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorska zastava uz zastave svjetskih maslinarskih sila

Ako ne po obimu proizvodnje a ono po vrhunskom kvalitetu maslinovog ulja Crna Gora može biti u društvu najboljih na svijetu, ali se mora izaći iz lokalnih okvira i osloboditi se predrasuda, mora se još mnogo više ići u „Maslinarsku svijet“, kazao je Alković

Predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković je protekle sedmice uz podršku Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u Madridu u sjedištu Medunarodnog vijeća za maslinu, (IOC International olive council) koji predstavlja krovnu svjetsku organizaciju za maslinarstvo predstavljao Crnu Goru  i učestvovao u radu Savjetodavnog komiteta ove za maslinarstvo izuzetno važne organizacije.

- Za Crnu Goru je  posebna čast sjedjeti za istim stolom sa najvećim svjetskim proizvođačima maslinovog ulja kao sto su Španija, Italija, Grčka, Turska, Tunis te predstavnicima država koje to postaju kao Brazil, Amerika i drugi i zajedno sa njima raditi na unaprijedenju maslinarstva. O značaju skupa  govori i to da ju u radu učestvovao i ministar poljoprivrede Tunisa. Takođe, bilo je zadovoljstvo sresti članicu Prvog Crnogorskog panela za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja  Nikoletu Marković, magistra poljoprivrednih nauka koja odrađuje radnu praksu u Madridu u Međunarodnom vijeću za maslinu u departmanu za standardizaciju i istraživanje gdje se pored ocijenjivanja senzornih i fizicko-hemijskih analiza ulja, bavi i praćenjem ulja koja se prodaju u zemljama uvoznicima koje nisu članice kao i pružanje podrške za nagradu za kvalitet ulja Mario Solinas. Ponos je za maslinarsku Crnu Goru što tako mlada osoba porijeklom iz Crne Gore radi na tako važnim poslovima u Evropskoj uniji. Marković se nada da će nakon odrađene prakse u Madridu dobiti priliku u Crnoj Gori da iskoristi svoje znanje i stečeno iskustvo - kaže on.

Alković se sastao sa izvršnim direktorom Međunarodnog vijeća za maslinu gospodinom Abdelatifom Gjedira koji je ohrabrio Crnu Goru da što vise saradnje sa Savjetom i obećao podršku u borbi za unaprijedenje maslinarstva posebno kada je u pitanju akreditacija panela za senzorsku ocjenu kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja„, saopštio je Alković.

Takođe, sa šeficom odsjeka za standardizaciju i istraživanja i Nikoletom Marković dogovoreno je da IOC pošalje uzorke za usklađivanje crnogorskog panela.

Alković je učestvovao i na proslavi Svjetskog dana masline koji je ove godine posvećen ženi u maslinarstvu. Ovom događaju je pored ostalih prisustvovao i ministar poljoprivrede Španije, a svoje izlaganje je imao i ministar poljoprivrede Tunisa.

Ispred sjedišta Međunarodnog vijeća za maslinu se zajedno sa zastavama svjetskih maslinarskih sila vije i crnogorska zastava, a u dvorištu Crna Gora ima svoju maslinu.

- Ako ne po obimu proizvodnje a ono po vrhunskom kvalitetu maslinovog ulja Crna Gora može biti u društvu najboljih na svijetu, ali se mora izaći iz  lokalnih okvira i osloboditi se predrasuda, mora se još mnogo više ići u „Maslinarsku svijet“ učiti od njih i znanje prenosti na crnogorsko maslinarstvo - zaključio je Alković.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:01