Поглед на Пљевља / архива
07/08/2021 u 07:20 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црвени крст привремено обуставља помоћ старима у Пљевљима: Сузе због прекида рада геронтодомаћица

Ако се укине или привремено обустави програм пружања помоћи геронтодомаћица, стари ће бити на највећем губитку. Оне нам долазе, помажу, и што је најважније, са нама попричају – каже Коса Бујак

Вијест да ће привремено бити обустављен програм пружања услуга старим лицима преко Општинске организације Црвеног крста и да ће садашњих девет герентодомаћица бити замијењено другим, код старих лица корисника услуга изазвало је огорчење, али и сузе. Корисници услуга геронтодомаћица са којима смо разговарали кажу да су незадовољни поступком Црвеног крста, јер их њихови активисти уопште не обилазе. Ријечи хвале имају за герентодомаћице које им чисте стамбени простор, купују потребне намирнице и лијекове и пружају друге видове помоћи.

– Имам 89 година и већ 15 година сам лице са инвалидитетом. Значи последњих 15 година никада ме нико није обишао из Црвеног крста. Мени не треба никаква материјална помоћ, али кажем нико ме није обишао из те организације да виде јесам ли жива – каже за "Дан" Коса Бујак и додаје да јој је вид озбиљно оштећен,а дјеца нијесу у могућности да је свакодневно обилазе, тако да јој је помоћ герентодомаћице неопходна.

image

Коса Бујак

-Б.Је.

– Ако се укине или привремено обустави програм пружања помоћи герентодомаћица, стари ће бити на највећем губитку. Оне нам долазе, помажу, и што је најважније, са нама попричају – каже Бујак и наглашава да је старима разговор некада потребнији него сва друга њега и помоћ.

О герентодомаћицама које су биле ангажоване преко Црвеног крста ријечи хвале има и Даница Лисичић. Она се јавно похвалила уредном и сређеном кухињом коју јој одржава герентодомаћица, јер је она особа са инвалидитетом и притом у граду на Брезници нема ни ближе ни даље родбине.

image

Даница Лисичић

-Б.Је.

– Ја сам презадовољна радом герентодомаћице која ми помаже. Све ми среди и очисти, донесе намирнице и помогне ми у сваком послу. Лично, све ћу учинити да она увијек буде ту поред мене – тврди Лисичић и додаје да има пензију у износу од 145 еура и туђу његу и помоћ.

– Разумијем геронтодомаћице када се жале да им је мала плата и мислим да је неопходно да им се повећа. Апелујем и на Владу и надлежна министарства да не дозволи да се програм герентодомаћица прекине– каже Лисичић.

– Плакала сам када сам чула да се програм прекида. Вјеровала сам да ће се овим женама повећати примања, а сада ми остајемо без помоћи а оне без посла – каже Војка Клачар, упутивши похвале на рад герентодомаћица и додавши да је њена пензија 200 еура, да је постанар и да за рад герентодомаћица сваки мјесец издваја по осам еура.

image

Војка Клачар

-Б.је.

Слично мишљење има Зехра Хоџић која истиче да јој је герентодомаћица од велике помоћи и да би јој без ње живот био много тежак.

– Мислим да ниједно старо лице не може да каже неку замјерку. Оне су нам заиста од велике помоћи – каже Хоџић.

Да герентодомаћице уживају подршку и повјерење старих лица потврдила нам је и Милена Малиџан која је испричала да би јој старост без њих била много тежа.

image

Милена Малиџан

-Б.Је.

– Дође и све ми очисти и припреми. Немам уопште примједби на њихов рад. Задовољна сам и јако ми је битно да имам ову помоћ– каже Маџгаљ и изражава наду да ће герентодомаћице ипак наставити са радом.

Преко два програма брига о 180 старих

У Пљевљима 180 старих лица добија помоћ герентодомаћица. Рад 14 геронтодомаћица финасира Општина Пљевља и оне се старају о 90 старијих особа. Плата ових герентодомаћица износи 292 еура, имају пензијско - инвалидско осигурање и право на годишњи одмор. Рад девет герентодомаћица финасира се од стране Министарства финасија и социјалног старања и оне се брину о такође 90 старијих особа. Њихова примања су, према тврдњама из Црвеног крста, од 149 до 172 еура.

Подсјећамо, девет пљеваљских герентодомаћица су се прошле недјеље побуниле због, како су истакле, малих зарада. Тражиле су да им се зараде повећају, а из Црвеног крста су на то одговорили да се пројекат обуставља, као и да су герентодомаћице са својом причом облатиле организацију.

 

Од девет герентодомаћица које се старају о 90 старих лица дознали смо да су им из пљеваљског Црвеног крста након захтјева да прекину са радом саопштили да опет наставе са радом. Наредних дана ће се дефинитивно знати шта ће бити са овим пројектом који се финасира од стране Министарства финасија и социјалног старања и у коме учествују са скромним средствима и поједина стара лица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 05:40