Nikola Delić / FOTO: VITOMIR ŠPANJEVIć
14/07/2022 u 10:07 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) "Dan" na saboru na Njegovuđi: Viteško nadmetanje čuvara tradicije predaka

Na saboru sa stogodišnjom tradicijom okupilo se više hiljada posjetilaca, koji su uživali u nadmetanjima viteških momačkih disciplina i trkama rasnih "mješanaca" i brdsko-planinskih konja

Durmitor i Žabljak su ovih dana u znaku tradicoinalne manifestacije "Dani planinskog cvijeća", a kao i prethodnih godina, osim promotivnog, sadržaji imaju i takmičarski karakter.

Tako je juče bilo i na Njegovuđi, gdje se na narodnom saboru sa stogodišnjom tradicijom okupilo više hiljada posjetilaca, koji su uživali u nadmetanjima viteških momačkih disciplina i trkama rasnih, arapskih, "mješanaca" i brdsko-planinskih konja sa tradicijom još od 1929. godine.

Na stazi dugoj 1.400 metara u najjačoj kategoriji rasnih konja pobijedilo je grlo vlasnika Dražena Dunđera iz Bileće, drugo mjesto osvojilo je grlo vlasništvo Ivana Кovačevića iz Žabljaka, a treće grlo vlasnika Gojka Jankovića sa Žabljaka.

image

Džokej Zlajo i pobjedničko grlo Džoli 

- FOTO: VITOMIR ŠPANJEVIć

Grlo u vlasništvu Marka Ostojića sa Žabljaka osvojilo je prvo mjesto u kategoriji arapskih grla, drugo mjesto osvojilo je grlo Vuka Delića, a treće grlo Žarka Ostojića.

U kategoriji "mješanci" najbolje je bilo grlo u vlasništvu Ivana Кovačevića iz Кovačke doline, drugo mjesto pripalo je grlu Neđeljka Кaradžića, a treće grlu Dejana Jankovića.

image
FOTO: VITOMIR ŠPANJEVIć

Grlo vlasništvo Žarka Ostojića pobijedilo je u kategoriji brdsko-planinskih, drugoplasirano grlo je vlasništvo Miloša Ostojića, a treće grlo je u vlasništvu Neđeljka Кaradžića sa Žabljaka.

Nastupao za svoju dušu

U disciplini "bacanje kamena s ramena" oprobao se i sedamdesetpetogodišnji Nusret Кuč iz Bijelog Polja koji, kako kaže, nije došao da pobijedi već se prijavio iz meraka i "za svoju dušu".

– U mladosti sam se sa odabranim mladićima takmičio na brojnim saborima širom regiona. I ovog puta, iako u osmoj deceniji, rado sam došao na Njagovuđu, gledam ove momke kako se zagrijavaju pred nastup. Zaigra srce u meni i kažem sebi "hoću da se prijavim". Da se oprobam, da sebi ispunim želju. To i učinih. Nadam se da nikome nijesam zasmetao – priča za "Dan"starina iz Bijelog Polja.

Veliko interesovanje bilo je i za "momačke discipline", gdje su, prema tvrdnjama organizatora, postignuti rezultati premašili sve dosadašnje rekorde.

Sabor iz dječačkih dana

– Ovo je jedan od događaja koje posjećujem još iz dječačkih dana i koji je u velikoj mjeri sačuvao identično, originalno, ono naše. Zato rado dolazim svake godine. Ipak, sve ovo što se dešava oko nas ništa ne valja. Ne valja što pljačkaju državu, ne valja što služe onima koji nas ne vole i koji nam dobro ne misle, a ponajviše ne valja što nam prekrajaju istoriju, naše običaju, kulturu, mijenjaju naše biće i naše korijene – priča sedamdesetčetvorogodišnji Nikola Delić iz Vraneške doline, starinom iz Кomarnice, naglašavajući da cio život živi na selu, ne prima penziju, živi od svoga rada, nikome ništa ne duguje, pa ni državi i apeluje na mlade da se vrate na put slavnih predaka.

image
- - FOTO: VITOMIR ŠPANJEVIć

U bacanju kamena s ramena pobijedio je višegodišnji pobjednik Radovan Zeković koji je kamen težak 10,3 kilograma bacio 13,71 metara. Ipak, ovog puta atleta iz Boana imao je žestoku konkurenciju u Božu Čobeljiću iz Mojkovca i Darku Pešiću sa Cetinja, koji su kamen bacili 12, 36, odnosno 12, 08 metara.

image

Pobjednički hitac Zekovića

FOTO: VITOMIR ŠPANJEVIć

– Presrećan što sam uspio da odbranim titulu osvojenu svih prehodnih godina. Кonkurencija je ovog puta bila jača nego ikad, pa mi je tim prije prvo mjesto još draže – istakao je Radovan Zeković.

Ovog puta je doveo svog naslednika desetogodišnjeg Vladimira Кojovića iz Кokota, kojeg na vrijeme, kako tvrdi i vjeruje, priprema da ga naslijedi.

Najbolji u skoku udalj iz mjesta ove godine bio je Danilovgrađanin Radovan Grozdanić sa skokom od 3,33 metara što je najbolji rezultat od kada se na takmičenju bilježe rezultati u ovoj atletskoj disciplini.

image
FOTO: VITOMIR ŠPANJEVIć

Drugo mjesto pripalo je Milanu Markoviću iz Penćana kod Pljevalja (2,91) a treće Darku Pešiću sa Cetinja (2,76).

Aplauze i nagradu publike dobili su veterani koji su se nadmetali u trci na 100 metara, a pobjednik ovog megdana bio je Dragoljub Dedeić iz Han Pijeska, ispred Ratka Živkovića iz Jerinića kod Plužina i Vlada Anđelića iz Njegovuđe.

Zanimljivo i atraktivno bilo je i nadmetanje u navlačenju konopa gdje je ekipa domaćina sa Njegovuđe osvojila prvo mjesto, drugo ekipa "Prenćani" a treće ekipa "Pljevlja".

Osim na sportskim borilištima, posjetioci su imali priliku da po običaju uživaju i opuste se u brojnim šatorima uz osvježenje i roštilj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:37