Dan otvorenih vrata u Osnovnom sudu Baru / - D.S.
27/11/2023 u 18:17 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dan otvorenih vrata u Osnovnom sudu Baru

Učenici su tokom boravka u Osnovnom sudu postavljali pitanja vezana za rad suda, o propisanim kaznama, kada i ko može dati jemstvo, kada se određuje kućni pritvor…

Osnovni sud u Baru danas je organizovao „Dan otvorenih vrata“ za učenike Srednje stručne škole. Srednjoškolci su sa  predsjednicom Osnovnog suda sudijom Tamarom Spasojević i sudijama Sabinom  Ličina i Srđanom Kosanićem obišli radne prostorije ovog suda i upoznali se sa postupkom donošenja presude. Učenici su tokom boravka u Osnovnom sudu postavljali pitanja vezana za rad suda, o propisanim kaznama, kada i ko može dati jemstvo, kada se određuje kućni pritvor…

- Svjedoci smo porasta vršnjačkog nasilja u okruženju, u čemu na žalost ni mi nijesmo izuzetak, pa je naša dodatna namjera da vaš dolazak u prostorije suda iskoristimo kako bi vam preventivno ukazali na posledice neprimjerenog ponašanja i sankcije koje mogu uslijediti. Potenciram pitanje vršnjačkog nasilja jer je ono jako aktuelno poslednjih godina, ali želim da znate da je to samo jedan segment rada sudova. Zato ćemo  vam danas pokazati gdje i kako počinje sud i pravda i gdje se ona završava – od pisarnice do sudnice - kazala je predsjednica Osnovnog suda Tamara Spasejević i dodala:

- Put koji sam pomenula je dug, ali hoću da vam kažem da je pravda možda nekad spora, ali je uvijek dostižna. Naravno, u svakom postupku postoje dvije strane od kojih je u većini slučajeva jedna zadovoljna, a druga nije.

Sudija Sabina Ličina objasnila je učenicima koje su procedure  formiranja  predmeta, šta sve sadrže spisi, ko je prisututan na jednom sudskom ročištu, kako se saslušavaju svjedoci tokom suđenja.

Inače, u Osnovnom sudu Bar radi šest sudija, a po sistematizaciji je potrebno 11. Od šest sudija, njih troje, takođe su sudije za istragu po 10 dana u mjesecu. 

Sudu nedostaje četvoro  sudija pa se dešava da na primjer sudija Kosanić u jednom danu ima 11 suđenja. Učenike je interesovalo zvog čega se nekome  određuje pritvor, a nekome ne.

- Treba praviti razliku. Ako se nekom ne odredi pritvor, javnosti privlači pažnju zašto je neko pušten da se brani sa slobode, ali predlog za određivanje pritvora sadrži razloge. Postoje situacije kada nema osnova za određivanje pritvora, ali se tom licu sudi u krivičnom postupku. On će biti adekvatno kažnjen kroz krivični postupak. Nikada nemojte izjednačavati pritvor i krivični postupak. To što nekome nije određen pritvor ne znači da neće dobiti visoku kaznu zatvora. Rigorozni su zakonski osnovi za određivanje pritvora, a sudije moraju da se drže zakona - kazala je sudija Spasojević.

Profesorka Srednje stručne škole Aleksandra Matović zahvalila se sudijama na dvočasovnom razgovoru sa učenicima i mogućnosti da praktično vide u jednoj sudskoj ustanovi proces  formiranja predmeta od pisarnice  do sudnice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 21:48