/ - FOTO: NVO SAčUVAJMO SINJAJEVINU (ARHIVA)
17/06/2022 u 15:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дан Сињајевине: Промовише природне и културне вриједности

Сињајевина је једно од пет пилот подручја у Европи, поред Шпаније, Француске, Италије и Велике Британије, на којем се спроводи пројекат ИРИС

Задовољство нам је да Вас позовемо да присуствујете и медијски испратите Дан Сињајевине који организују Европска кућа и пројекат “ИРИС – Надахњујуће рурално насљеђе: Одрживе праксе заштите и очувања планинских пејзажа и сјећања”, кофинансиран од стране ЕУ, у блиској сарадњи са Грађанском иницијативом Сачувајмо Сињајевину која окупља значајну групу представника локалних заједница Сињајевине.То је саопштено из Европске куће.

-Дан Сињајевине ће се одржати у Подгорици на Тргу Аргентина, испред Европске куће, у суботу 18. јуна 2022. године у 20 :00 х, са значајаним доприносом пољопривредника са Сињајевине који ће представити производе и културу са своје територије.  На Дану Сињајевине ће учествовати представници локалних самоуправа Подгорица, као и Колашин, Мојковац, Шавник и Жабљак, у чијим административним границама је Сињајевина; Министарства економског развоја и туризма, Националне туристичке организације као и невладиних организација Регионална развојна агенција Бјеласица, Комови и Проклетије, Центар за иницијативе из области одрживог туризма и Центар за заштиту и проучавање птица- наводе они.

Додају:"У оквиру Дана Сињајевине ће бити представљена и изложба “Територије живота на маргини. Медитерански пашњачки комуни у 21. вијеку”, на којој је уз примјере из Шпаније, Марока и Турске представљена и Црна Гора са Сињајевином, а која је била инаугурисана на Свјетском конгресу Међународне уније за заштиту природе (ИУЦН) у Марсеју у септембру 2021. године и наставља да се представља у различитим државама Медитерана (Шпанији, Француској, Мароку и сада Црној Гори)".

-Уз изложбу ће бити представљени традиционални производи са катуна Сињајевине, припремљени од стране представника локалне заједнице. Такође ће бити представљен информативни материјал о Сињајевини, и темама које су везане за вриједности Сињајевине и њене туристичке потенцијале, који је до сада урађен од стране туристичких организација, локалних самоуправа и невладиних организација- поручују они.

Дан Сињајевине се организује са циљем да промовише природне и културне вриједности и значај Сињајевине, највеће пашњачке планине у Црној Гори и, заједно са Дурмитором, једне од највећих планинских пашњачких зона у Европи. Катуни Сињајевине, сезонска планинска насеља која користи и даље неколико стотина сточарских породица и хиљада људи, су начин живота који је високо одржив и све више вреднован због своје природне и културне вриједности од стране значајних међународних актера и институција, укључујући Европску Унију и Уједињене нације, између осталих.

-Сињајевина је једно од пет пилот подручја у Европи, поред Шпаније, Француске, Италије и Велике Британије, на којем се спроводи пројекат ИРИС. Циљ овог пројекта је да кроз темељно трансдисциплинарно истраживање допринесе унапријеђењу друштвено и еколошки одрживом кориштењу планинских предјела. Пројект истражује и развија приступ “живог насљеђа” у заштити и промоцији (заштита кроз коришћење) планинских предјела и сусједних руралних подручја. У Црној Гори имплементацију пројекта ИРИС (2021-2024) координира Лабораторија за географију животне средине (ГЕОДЕ) из Француског националног центара за научна истраживања (ЦНРС) и Универзитета Тоулоусе-Јеан Јаурèс, у сарадњи са кључним интердисциплинарним тимом истраживача и професора са Универзитета Црне Горе (Историјски институт, Биотехнички факултет, Правни факултет)- закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:36