Komunalno preduzeće / -
12/06/2024 u 07:10 h
Milica VujisićMilica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Danilovgrad: Komunalno preduzeće planira zaduženje od 120.000 eura

Preduzeće Komunalno Danilovgrad planira da se kreditno zaduži za 120.000 eura za kupovinu kamiona i isplatu ranije preuzetih obaveza za nabavku kamiona i kontejnera.

Namjera preduzeća pretočena je u skupštinsku odluku o kojoj će se izjasniti odbornici na sjednici SO Danilovgrad koja je zakazana za petak 14. јun u devet časova. Skupštinskom odlukom je predviđeno da će krediti uzeti kod Prve banke, po kamatnoj stopi od pet odsto uz 24 mjeseca roka otplate.

– Ova odluka dostaviće se na saglasnost Vladi – piše u dokumentu.

Skupštinsku odluku prati i odluka odbora direktora, koju potpisuje predsјednik Veselin Marković, a koja je doniјeta 23.maja.

– Zakonom o finansiranju lokalne samouprave propisano je da privredno društvo, ustanova i drugo pravno lice čiji je osnivač Opština, može da se dugoročno zaduži uz saglasnost Vlade, uz prethodnu saglasnost osnivača. Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da Skupština odlučuje o zaduživanju i davanju garancija, u skladu sa zakonom. Odbor direktora DOO "Komunalno" Danilovgrad je na sjednici održanoj 16. maјa 2024. godine donio odluku kojom se odobrava kreditno zaduženje DOO "Komunalno" Danilovgrad kod Prve banke Crne Gore ad Podgorica u iznosu od 120.000 eura. Sredstva su potrebna za nabavku kamiona i isplatu ranije preuzetih obaveza za kupovinu kamiona i kontejnera. Tražena je ponuda od Prve banke Crne Gore ad Podgorica, koja je dostavila ponudu zajedno sa Amortizacionim planom – navodi se u odluci.

Pred odbornicima 16 tačaka dnevnog reda

Na sjednici Skupštine opštine Danilovgrad zakazanoj za petak 14. jun pred odbornicima će se naći 16 tačaka dnevnog reda.

– Odbornici lokalnog parlamenta će glasati za Predlog završnog računa budžeta Opštine Danilovgrad za 2023. godinu, izvještaje o radu Vodovoda i kanalizacije, Komunalnog preduzeća, Turističke organizacije, Centra za kulturu... Na dnevnom redu lokalnog parlamenta naći će se i predlog odluke o osnivanju rukometnog kluba Danilovgrad – piše u dnevnom redu.
 

Kako je ranije istakla direktorica Danijela Zlatičanin, društvo broјi 50 zaposlenih u koje se uračunavaju i zaposleni u Komunalnom i preko Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, te u budućnosti planiraјu da povećaјu broj zaposlenih lica, zbog povećanja obima posla, a prije svega u radnoj jedinici Čistoća i Zelenilo.

Iković: Gašenje Osnovnog suda u Danilovgradu јe peglanje državnih i partijskih problema

Zlatičanin јe tada istakla da im fizička lica za komunalne usluge duguju 132.153.74 eura, dok su dugovanja pravnih lica 188.443.27 eura.

– Redovno se utužuju i pravna i fizička lica, i to po principu osam plaćenih računa za fizičko lice, a četiri računa za pravna lica. Dugovanja Komunalnog preduzeća su 1.310.842.17 eura, od čega je dug prema Upravi prihoda Crne Gore 677.019.59 eura, dok je ostatak duga prema dobavljačima – pojasnila je Zlatičanin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 00:59