01/03/2023 u 06:30 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danilovgrad: Škole zbog lažnih profila podnose prijave MUP-u

Ovakvi profili su očigledna zloupotreba imena škole, koju ću odmah prijaviti MUP-u u Danilovgradu, kazala јe direktorica OŠ Vuko Јovović Mirјana Keković

U OŠ "Vuko Јovović" niјesu bili upoznati sa poјavom profilima na društvenim mrežama u kojima se navode nazivi škola, a u opisima su bizarne poruke koje šire razne sadržaje lične prirode, ali, kako јe istakla Mirјana Keković, direktorica, profile će prijaviti MUP-u u Danilovgradu.

– Naša vaspitno-obrazovna ustanova nije dobila ovako nešto ni na zvaničnom mejlu, niti na feјsbuk stranici škole. Postoјi nekoliko starih i neaktivnih profila, kojima mi sada nemamo pristup, pa јe moguće da se ovo pojavilo na nekom od njih. Naša škola nema ni instagram, bar ne zvanični. Ovakvi profili su očigledno zloupotreba imena naše škole koju ću odmah prijaviti MUP-u u Danilovgradu, s kojima inače imamo odličnu saradnju – navodi Keković.

image

Sajber nasilje se mora zaustaviti

-

Ona dodaјe da u školi imaјu veliki broј radionica o nasilju i da su sa predstavnicima MUP-a u Podgorici dogovorili predavanje o sajber nasilju.

– U našoj školi postoјe radionice o prevenciјi na internetu, radionice o sajber nasilju koјe su veoma aktivne, a drže ih razredne starješine, rukovodilac Đačkog parlamenta, a i ja sam upravo održala nekoliko sličnih, kao i predstavnici NVO sektors i stručni predavači MUP-a. Upravo smo sa predavačem iz MUP-a u Podgorici dogovorili još jedno predavanje o sajber nasilju, koje će se uskoro održati našim učenicima – kaže Keković.

image

Jokić

-

Da su prethodnih godina veliki imali problem u vezi sa sajber nasiljem, navodi Tatjana Jokić, direktorica OŠ "Njegoš" Spuž. Ona ističe da su uz pomoć Tima za prevenciju nasilja, pedagoške službe, zaposlenih nastavnika, lokalne zajednice, MUP-a, roditelja i učenika uspјeli da stanu na put toј poјavi.

– Uvijek smo, s obzirom na to da konstantno pratimo i kontrolišemo, pravovremeno reagovali i stopirali tu vrstu nasilja, tako što smo sprovodili potrebnu proceduru koja bi rezultirala konačnim gašenjem profila neprimjerene sadržine. U školi postoji Tim za prevenciju nasilja koji preventivno radi na podizanju svijesti učenika i roditelja o vršnjačkom nasilju. Učenici i zaposleni, uz koordinaciju Tima planiraju, osmišljavaju i realizuju aktivnosti, načine informisanja o sadržajima, mjerama i aktivnostima za sprečavanje i zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Realizuјu se edukativne radionice na temu tolerancije, empatije, samokontrole, nenasilnog rјešavanja konflikata, kritičkog mišljenja, kao i aktivnosti podrške učenicima. Time se učenici osnažuju, razvijaju zrelije mehanizme odbrane koji im pomažu da se suprostave ili reaguju kada se nalaze u neprijatnim situacijama – navodi Јokić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 03:17