/ ФОТО: УЦГ
15/12/2021 u 13:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловић: Меморандум "мост" за мањине или ауто - пут за ДПС

Сматра да је паметно ако се рука пружа мањинама због процеса европских интеграциjа

Лидер Уједињене ЦГ Горан Даниловић као једну од могућности након потписивања меморандума види да ће потписисници затражити мањинску подршку за избор нове Владе од преосталих партија из садашње скупштинске већине. 

"Мост" за мањине или ауто-пут за ДПС?

- Могао бих увjерљиво обjаснити шта jе добро у потписивању Меморандума. Ипак, морали бисмо претходно знати намjеру и циљ? Обоjе jе, међутим, неjасно. Зашто?

Ако jе намjера да се полако, плишано, направи "мост" за странке мањинских народа према парламентарноj  већини или чак њеним дjеловима онда jе то корисно. Ипак, поновимо; шта jе циљ преласка преко "моста"? Пружити им руку jер jе пожељно да мањински представници буду у власти -  поздрављамо!

Замиjенити неки субjекат из наше већине са њима - то jе већ превара и давање контролног пакета политичких акциjа странкама коjе имаjу споразуме о сарадњи са ДПС-ом. Дакле, може и тако, али jе преварно. То више не би био мост за "мањинске странке" него ауто-пут за повратак ДПС-а. Том цестом се долази до циља коjи никад нисмо обећали - наводи Даниловић у свом реаговању. 

Сматра да је паметно ако се рука пружа мањинама због процеса европских интеграциjа.

- Али, све парламентарне странке, баш све, су за наше приступање ЕУ! Дакле, нелогично jе да дио оних коjи су за ЕУ потписуjе Меморандум са мањинским странкама коjе су за ЕУ да бисмо убрзали интеграциjе у ЕУ? Зар ниjе боље кад смо сви за ЕУ? Имало би смисла да jе разлог за потписивање Меморандума, рецимо, jединствен став око евро-атланских интеграциjа. Дакле, договараjу се сви коjи су програмски и за ЕУ и за НАТО - е, то има смисла, мада смо се, онда, тако морали посложити приjе минулих избора да би људи знали коме jе шта важно - казао је лидер Уједињене Црне Горе. 

Он истиче да СНП никада ниjе био за НАТО, а УРА и Странке мањина jесу увиjек, иако су се сагласили да не истичу ту разлику. 

- Али, садашња већина има споразум три лидера коjи предвиђа да се управо те разлике замрзну! Чему би онда служио договор четрнаест посланика на ту тему ако имамо договор четрдесет jедног - навео је Даниловић. 

Као свијетлу тачку Меморандума потенцијално истиче "унутрашње помирење". 

- Ипак, и ту се намеће неколико разумих питања? Зашто би се ГП УРА и Цивис мирили са мањинама ако се никада нису свађали? Предизборне разлике међу њима су биле само у односу на ДПС и Ђукановића - jедни су били против Ње и њега, а други за Обоjе - закључује Даниловић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 04:07