Дио учесника недавно одржане акције добровољног давалаштва крви у Беранама / -Д.Ј.
16/10/2021 u 06:42 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДДДК Беране: Крв добровољно дају, а просторија за рад немају

Већ неколико година немамо просторије за рад, па се довијамо на разне начине како не би дозволити да интересовање за добровољно давање крви опадне, знајући да би у том случају сви били на губитку, истиче Милан Мојашевић

Из Друштва добровољних давалаца крви јуче су саопштили да је због недостатка просторија за рад доведено у питање њихово даље функционисање. Из тих разлога су поново од надлежних институција затражили да им се обезбиједи адекватан кутак за спровођење активности које су од великог значаја за здравствени систем и читаву заједницу.

-Недавно смо у Беранама спровели велику акцију добровољног давања крви када су се окупили хуманисти из читаве Црне Горе, стављајући до знања да крв треба да чека болеснике, а не болесници крв. И ту акцију, као и многе друге, реализовали смо са великим потешкоћама, јер већ неколико година немамо просторије за рад. Зато се довијамо на разне начине како не би дозволити да интересовање за добровољно давање крви опадне, знајући да би у том случају сви били на губитку. Међутим, наше даље функционисање је доведено у питање, јер више не можемо да радимо под ведрим небом. Зато још једном позивамо надлежне институције да нам пруже руку помоћи и да пронађу одговарајући простор како би ефикасно дјеловали у сваком тренутку кад некоме зафали најдрагоцјеније течности. То може да се уради, јер у нашен граду има слободног простора за наше потребе. У свему томе потребно је само мало више разумијевања за оно што радимо и дајемо себе другима – нагласио је Милан Мојашевић, предсједник беранског Друштва добровољних давалаца крви, које окупља на стотине чланова.

image

Милан Мојашевић

-Д.Ј.

Подсјетио је да су њихове просторије, које су се налазиле у кругу Опште болнице, прије неколико година обијене и потпуно уништене и да од тада активности спроводе практично из својих кућа.

-Обимну документацију потребну за рад држимо у својим кућама из којих и организујемо бројне акције добровољног давања крви, јер другог избора немамо. То је поражавајућа чињеница јер у срећним земљама добровољни даваоци крви уживају и углед и привилегије. У неким земљама они који сто пута дају крв проглашавају се почасним грађанима. Нажалост, код нас су неки други критеријуми- казао је Мојашевић.

Млади своје активности да усмјере ка хуманом раду

Милан Мојашевић је, без обзира на дату ситуацију, упутио апел младима људима да активно придружују активностима која спроводе друштва добровољниох давалаца крви.

-Овом приликом позвао бих све младе људе да нам помогну у проналажењу просторија за рад и да се прикључе нашим акцијама, јер ми старији улазимо у године када више нећемо моћи да дајемо крв. Млади треба да схвате да неко треба да нас замијени како би увијек имали довољне количине ове драгоцјене течности и били у прилици да помогнемо људима у невољи. Позивам младе да своје активности усмјере ка хуманом раду, јер на тај начин ће постати добри људи и корисни чланови друштва. Ми смо ту за сваки вид подршке – нагласио је Мојашевић.

Истакао је да из дана у дан добијају све више захтјева за обезбјеђивање додатних количина крви.

-У последње вријеме свакодневно смо опсједнути од породица и здравствених установа да обезбиједимо додатне количине крви. То је потврда да крви никада није доста и да се овом хуманом послу мора придавати више пажње, јер као што је познато бројна друштва у Црној Гори, као и ми, егзистирају, а да немају своје просторије – наглашава Мојашевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 12:12