/ Полагање вијенца
16/08/2021 u 14:25 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегација Пријестонице и УБНОР-а положила вијенац на спомен-плочу на Дубовику

Полагању вијенца присуствовали су и представници породица страдалих родољуба, одајући тако почаст свим жртвама фашизма у периоду од 1941. до 1945. године

Предсједница Скупштине Пријестонице Цетиње Дејана Диздар и предсједник УБНОР-а Цетиња Стеван Радуновић положили су данас вијенац на спомен-плочу стријељаним партизанима на Дубовику. Полагању вијенца присуствовали су и представници породица страдалих родољуба, одајући тако почаст свим жртвама фашизма у периоду од 1941. до 1945. године.

- О храбрости Црногораца свједоче многе историјске чињенице, а међу њима и та да се црногорски народ први дигао на општенародни устанак у поробљеној Европи и том приликом ослободио добар дио црногорске територије. Међутим, након тога су италијанске снаге кренуле у немилосрдан реваншизам и прогон актера црногорског устанка и стријељале чак 23 Црногорца управо на овом мјесту прије 80 година. Један је стријељан баш овдје, а остала 22 су пронађена у наредних неколико дана у близини - казао је Радуновић.

Према његовим ријечима, овакви хероји заслужују "да им се поклонимо и да их се са великим поштовањем сјећамо".

- Они су заслужни за то што се ми данас дичимо храброшћу Црне Горе, будући да је наша држава прва устала на општенародни устанак и да је дала далеко већи допринос с обзиром на број бораца и број страдалаих сразмјерно укупном броју становника- поручио је Радуновић.

Спомен-плоча у Дубовику чува сјећање на устанике које је 3. августа 1941. године стријељао фашистички окупатор. Догађај је повезан са одмаздом италијанских снага над тринаестојулским устаницима. Стријељани партизани били су из Његуша, Бјелица и Ћеклића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 14:06