Депонија Мислов до / -, фото: Ж:. Шапурић
20/03/2022 u 09:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Депонија Мислов до у Никшићу поново гори, стање катастрофално

Депонија је уједно и највећи еколошки проблем Никшића, а пожари нијесу ријеткост

На депонији Мислов до у Никшићу поново је избио пожар. Депонија је уједно и највећи еколошки проблем Никшића, а пожари нијесу ријеткост. Из Општине Никшић је за ТВЦГ саопштено да ће сјутра на хитном састанку одредити гдје ће одпад из града одлагати, јер то тренутно није могуће на депонији Мислов до.

Ватрогасац Марко Никчевић казао је за ТВЦГ да су од седам сати јутрос на депонији, те да је ситуација катастрофална. Он је навео и да је забрањено водом да се гаси тај пожар.

Вукашин Ђурђевац, радник на депонији, наводи да је пожар избио синоћ око 23 сата.

Каже да је синоћ било касно да наставе са гашењем, а јутрос како додаје, имају  ситуацију у којој не знају како ће наставити са одлагањем отпада из никшићке општине.

“Мале су шансе да се ово угаси водом, без реакције Општине и неких фирми да се укључе, јер као што видите ово је катастрофално и неиздрживо за рад депоније”, поручио је Ђурђевац и додао да је ово један од већих пожара на депонији.

“Сада већ можемо рећи да је ово неконтролисан пожар”, закључио је Ђурђевац.

Из општине је саопштено да ће сјутра на хитном састанку одлучити гдје ће отпад одлагати, јер то више тренутно није могуће на депонији Мислов до.

Конзорцијум из Холандије је, подсјетимо, заинтересован да изврши санацију депоније, а да на брду Будош поставе гасну електрану која би отпад претворила у електричну енергију, је у јануару, са челницима локалне управе обишао депонију.

Одлагање отпада на депонији Мислов до, на површини од око два хектара, почело је 2003. године.

Процјена је да се у Мисловом долу, на годишњем нивоу, депонује око 20 хиљада тона различите врсте отпада који није раздвајан ни по једном критеријуму.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 16:48