СО 9. августа била без кворума / -Б.М.
11/08/2021 u 08:20 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДФ: Јокић у дилу с ДПС-ом; Јокић: ДФ са ДПС-ом бојкотује СО

Међусобне оптужбе у которској власти, из ДФ-а питају је ли то на дјелу тројни пакт Демократе–ДПС–ДСС, а Јокић тврди да одборници ДФ-а стварају прилику да опозициони ДПС опет отвара питање функционисања которске управе

Из Демократског фронта (ДФ) јуче су оптужили предсједника Општине Котор Владимира Јокића (Демократе) и предсједницу СО Мају Мршуљу (ДСС) да су искључиви кривци за могућност да Влада распусти локални парламент због незасиједања дуже од три мјесеца, уз образложење да Мршуља није сазвала сједницу СО од 2. априла, када је завршена 6. сједница, до 21. јула, када је заказана седма сједница, што је три мјесеца и двадесет дана.

image

Владимир Јокић

-општина Котор

– Лицемјерно је, господине Јокићу, да сада оптужујете одборнике ДФ-а да блокирају доношење одлука важних за Которане, када су баш ти одборници ДФ-а у јуну тражили од Маје Мршуље да одмах закаже СО управо с тим тачкама, а она одбила по договору с Вама. Лицемјерно је да оптужујете одборнике ДФ-а због блокаде рада СО у августу, а прећуткујете да вам је коалиција ЗБК на иницијативу ДФ-а послала 17. маја писани захтјев за одржавање хитног коалиционог састанка ради рјешавања проблема и договора о одржавању СО средином јуна, на који сте одговорили крајем јуна, заказујући коалициони састанак за 7. јул, дакле, послије пуних 50 дана. Јокићу, објасните грађанима зашто сте без питања Скупштине гласали за извјештај о раду ДПС-овог менаџмента Луке Котор! Објасните зашто сте тим својим гласом "покрили", умјесто да заједно разоткривамо гдје је ДПС потрошио 3 милиона еура које је наш менаџмент оставио на рачуну Луке Котор. Објасните зашто је члан Одбора директора Луке Котор из Демократа Мано Реброња гласао против смјене ДПС-овог извршног директора Луке, који је трошио те милионе. Которски ДФ је увијек спреман да ради у интересу грађана, али неће својим присуством на сједници давати подршку Вама за одлуке којима сте подржали ДПС, јер ту нема интереса грађана, већ само вашег и ДПС-овог политичког дила. Поручујемо нашим коалиционим партнерима: которски ДФ је на истом мјесту на којем је био и 30. августа прошле године - а то је позиција одбране интереса свих грађана Котора и борба против личних интереса и безакоња, навели су из ДФ-а, истичући да је предсједница СО на сједници 9. августа и без кворума стигла да констатује оставку два одборника Демократа и једног одборника УРЕ, али је "заборавила" да констатује оставку Павла Поповића, одборника ДНП-а, предату Скупштини општине 22. јула.

– Исто као што је ДПС-ов предсједник ОИК-а Петар Абрамовић, уз помоћ секретара из редова Демократа, заборавио да закаже сједницу ОИК-а и донесе одлуку по захтјеву ДНП-а за попуну упражњеног одборничког мјеста, послатог још 23. јула. Је ли то на дјелу тројни пакт Демократе-ДПС-ДСС, питају из ДФ, уз констатацију да се "овдје ради о класичној политичкој корупцији".

– Неке информације говоре да и тајна полиција одрађује свој дио посла у овом случају, истиче се у саопштењу ДФ-а.

Ковачевић: Изневјерили сте повјерење грађана Котора

Потпредсједнику Општине Синиши Ковачевићу из ДФ-а су поручили да се присјети избора из 2016. године на којима је учествовао и истакли да листа, чији је носилац био, није прешла цензус.

– Демос није прешао цензус, али зато јесте ви који сте са својим мандатима, које сте тада добили, изневјерили повјерење грађана Котора. Како тада, тако и сада, узвратио им је Ковачевић и истакао да су у д.о.о. "Водовод и канализација" од 15. фебруара запослили 34 особе, недавно хтјели да предају у руке мањинским акционарима предузеће Лука Котор ад, вршили психичке и физичке притиске на свог одборника да поднесе оставку, те да су уцјенама са позиције Савјета Центра за културу покушали да онемогуће одржавање Фестивала позоришта за дјецу.

– Сви знају мој изборни резултат из 2016. године, али већ скоро десетак година јавност је ускраћена за ваше појединачне, јер се из страха од изборног резултата кријете у коалицији ДФ-а, поручио је Ковачевић.

image

Синиша Ковачевић

-Општина Котор

Предсједник општине Владимир Јокић им, с друге стране, поручује да нико не може да оповргне чињеницу да 15 од 17 одборника владајуће већине (9 Демократа, 5 чланова коалиције ЗБК и 1 УРА), долази на сједнице СО, а да сједницу бојкотују 2 одборника ДФ-а и одборници опозиције.

– Слично као и у Подгорици, ДФ са ДПС-ом бојкотује Скупштину и управу коју чине управо њихови кадрови. Несхватљиво је да ДФ не дође на сједницу СО на којој њихови кадрови бране извјештаје и предлажу програме рада, гдје 15 од 17 одборника већине сједи са намјером да те програме усвоји, а управо они који су их делегирали их бојкотују. Одборници ДФ-а, бојкотујући Скупштину са ДПС-ом, стварају прилику да опозициони ДПС опет отвара питање функционисања которске управе. Ко ту коме помаже, није тешко разумјети, оцјењује Јокић.

На оптужбе да без питања СО представља Општину на сједници акционара Луке, одговорио је да су управо представници ДФ-а били најмање двије године на функцијама у Луци "због мог кориштења тог законског права у прошлом мандату".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:18