/ - PRINTSCREEN, TVCG
08/11/2021 u 14:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дијагностика у области трансплантације: Пацијенти више не морају у Загреб

Први резултати анализе анти-ХЛА антитијела урађени су пацијенту из КЦЦГ-а код којег је постојала сумња на акутно одбацивње бубрега, пацијенту коме је планирана трансплантација бубрега као и потенцијалном донора органа.

У Заводу за трансфузију крви Црне Горе данас су по први пут пацијентима издати резултати анализа анти-ХЛА антитијела, што значи да је у потпуности заокружен процес имуногенетске дијагностике у области трансплантације ткива и солидних органа, саопштио је Завод за трансфузију крви Црне Горе.

-Ово све значи да ће се комплетне претраге о подударности између примаоца и донора органа од сада радити у Подгорици, у Заводу за трансфузију крви Црне Горе, односно пацијенти неће бити упућивани у КБЦ Загреб као до сада- истакли су из Завода у саопштењу.

Како се наводи у саопштењу, први резултати анализе анти-ХЛА антитијела урађени су пацијенту из КЦЦГ-а код којег је постојала сумња на акутно одбацивње бубрега, пацијенту коме је планирана трансплантација бубрега као и потенцијалном донора органа.

-С обзиром да је извођење имуногенетских анализа у трансплантационој медицини врло комплексно али и скупо, коришчењем савремене опреме коју посједујемо , добро обучени медицински професионалци запослени у нашој установи су уз супервизију колега са одјељења за типизацију ткива Института за трансфузију крви Србије успјели да уведу и ову веома важну дијагностичку методу која нам је недостајала- казали су из Завода.

Имајући у виду да Црна Гора тежи да постане пуноправна чланица престижне европске организације за размјену органа "Еуротрансплант", ккоа су навели, један од предуслова је да наша лабораторија добије акредитацију европске федареције за имуногенетику (ЕФИ) што представља основни циљ у даљем раду.

-С тим циљем, Министарство здравља током прошле недјеље упутило допис свим релевантним здравственим установама са протоколима за ХЛА дијагностику примаоца и даваоца бубрега. ХЛА протоколи су израђени у Заводу за трансфузију крви Црне Горе и у потпуности су усклађени са ЕФИ стандардима- наводи се у саопштењу.

С обзиром дам смо према извјештају Европске комисије о Црној Гори за 2020. годину, у поглављу 28 оцијењени позитивном оцјеном у погледу обезбјеђивања довољних количина сигурне крви за све наше грађане, Завод за трансфузију крви намјерава да се у великој мјери посвети развоју трансплантационе медицине у нашој земљи.

-Већ почетком наредне године планирамо формирање Националног регистра потенцијалних даваоца матичних ћелија и то све са циљем прикључивања свјетском регистру, чиме би нашим пацијентима био омогућен много лакши проналазак подударног донора. Након тога, следећи задатак је оснивање банке матичних ћелија, при чему би прикупљање вршило обучено особље (чија је едукација у току) и то уз помоћ савременог апарата који се већ налази у власништву Завода. На овај начин, Завод за трансфузију крви би створио веома чврсту основу за увођење трансплантације матичних ћелија у Црној Гори као методе лијечења многих болести данас- саопштили су из Завода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:19