Учесници округлог стола оджаног у оквиру Дана дијаспоре - исељеника / фото: М.Н.
31/07/2021 u 06:50 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дијаспора да помогне и убрза пут Црне Горе ка ЕУ

Наша дијаспора својим интелектуалним и административним потенцијалом у стању је да подигне ниво позитивних информација о Црној Гори, што би у крајњем подигло рејтниг наше земље код институција ЕУ које одлучују о нашем европском путу, казао је Сеид Хаџић

Дијаспора има јако важну улогу на путу испуњавања вањско-политичког приоритета Црне Горе, односно чланства наше земље у ЕУ, те је у том правцу неопходна још интензивнија сарадња са њом, поручено је на јуче одржаном округлом столу "Улога дијаспоре Црне Горе у процесу европских интеграција".Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић казао је да је говорити о црногорској дијаспори исто као говорити о још једној Црној Гори која претежно живи у земљама ЕУ, чији члан ми тежимо да постанемо.

-Када је у питању позиција нас из општине Бијело Поље, ми смо отворени за сарадњу са дијаспором и препознајемо значај који она има. Не само у погледу капитала који у великој мјери дијаспора враћа у домовину, већ и кроз сарадњу и размјену искустава. Ја сам први спреман да прихватим добре политике које се тичу локалних заједница од оних који живите у земљама ЕУ, али и све добре политике држава попут Швајцарске, Норвешке, Америке и других развијених земља - казао је Смоловић.

Да дијаспора, кроз различите видове подршке, треба да помогне и убрза пут Црне Горе ка Европској унији, казао је директор Управе за сарадњу са дијаспором-исељинцима Сеид Хаџић.

-Наша дијаспора, која живи у земљама чланицама ЕУ, својим интелектуалним и административним потенцијалом у стању је да подигне ниво позитивних информација о Црној Гори, што би у крајњем подигло рејтниг наше земље код институција ЕУ које одлучују о нашем европском путу- казао је Хаџић.

Искористити капацитете и потенцијале исељеника

Замјеник Зорке Кордић, главни преговарач Црне Горе са Европском унијом, Марко Мрдак, казао је да је дијаспора најснажнији механизам моћи који држава може да има и неизоставан елемент у правцу испуњавања нашег вањско-политичког приоритета, односно чланства Црне Горе у Европској унији.

-Епицентар сарадње између дијапсоре и Управе за сардњу са дијаспором, био је на економској и културној дипломатији, али треба да размислимо који су то капацитети и потенцијали које има наша дијапсора, уважавајући статус наших исељеника у државама чланицама ЕУ, како би искористили ту експертизу и контакте и ставили их у функцију преговарачког процеса. То нам је потребно, како би нашој администарцији дали знања и вјештине које је недостају, а све не би ли на бржи начин водили преговарачке процесе - рекао је Мрдак.

И предсједник Одбора за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе Миодраг Лекић указао је на значајну улогу дијаспоре у процесу ЕУ интерагција, истичући да је она већ интегрисана, те да зато треба да сугерише, иницира, критикује.

-Процес приступања је једнако значајан као и чланство, јер се фактички приближавамо вриједностима и учимо поштовању демократских правила, то мора бити наша основна орјентација - казао је Лекић.

Да је дијаспора најбољи представник Црне Горе, не само у Европи, већ и у свијету, потврдила је и проф. др Гордана Ђуровић, која је казала да је ово вријеме јачања веза и сарадње, јер дијаспора није искориштена у пуном капацитету.Ђуровић је истакла и да већ 20 година траје наш преговарачки процес, али да се чини да смо тек данас свјесни колико је он важан.

Енвер Кораћ из Луксембруга, иначе члан Савјета за дијаспору, казао је да су држављани Црне Горе заступљени су свим сферама друштва те земље, те да многи службеници у Луксембургу чак мисле да је Црна Гора већ чланица ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 11:25