Tunel Sozina / - Фото: Монтепут
07/12/2022 u 14:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dio žitelja Crmnice biće oslobođen plaćanja prolaza kroz Sozinu

Popović je podsjetila da je tunel Sozina izgrađen prije 17 godina, te da su sve to vrijeme mještani Crmnice na određen način bili diskriminisani

Stanovnicima Mjesne zajednice Crmnica, koji imaju potrebu da svakodnevno, zbog posla ili studiranja, prolaze kroz Tunel Sozina, putarinu će plaćati državno preduzeće Monteput, koje posluje ovim tunelom. Da bi ostvarili ovo pravo, građani će trebati da prilože potvrdu o mjestu prebivališta, kao i potvrdu o radnom odnosu ili studiranju, prenosi Primorski portal.

Mjera će, kako je saopštila poslanica Demokrata Zdenka Popović na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, stupiti na snagu kada se usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o putevima, koji je dobio zeleno svjetlo ovog odbora.

Poslanica Popović je, podsjetimo, podnijela amandman na predlog ovog zakona, kojim je predložila da se putarine oslobođe studenti, đaci i zaposleni iz Crmnice koji svakodnevno imaju potrebu da prolaze kroz tunel Sozina, ali ga je, nakon dopisa Monteputa, povukla.

- Predstavnici Monteputa i Ministarstva su mi na našem jučerašnjem sastanku rekli da njima nije prihvatljiv moj amandman, pa sam zatražila konkretno, održivo rješenje koje bi bilo prihvatljivo za stanovnike ove mjesne zajednice, kazala je Popović i pročitala dopis, u kom se navodi da će „Monteput iz sopstvenih sredstava obezbijedi određeni iznos koji bi bio namijenjen za plaćanje putarine za prolazak kroz tunel Sozina“.

- Monteput se obavezuje da će sredstva od dobiti za 2022. godinu obezbijediti novca onoliko koliko je potrebno da se tim građanima plati putarina. Monteput će izraditi interni akt kojim će se propisati uslovi načina raspolaganje sredstvima kako bi se izbjegla sva moguća zloupotreba, stoji u dopisu, koji Popović smatra dobrim rješenjem.

Popović je podsjetila da je tunel Sozina izgrađen prije 17 godina, te da su sve to vrijeme mještani Crmnice na određen način bili diskriminisani.

- Za 17 godina, oni su skoro svakog dana prošli kroz tunel najmanje dva puta da bi mogli da se bave svojim poslom, ili da bi išli na fakultet i u srednju ili osnovnu školu. Diskriminacija je do sada postojala upravo kada su u pitanju stanovnici opštine Bar i MZ Crmnica… Dakle, u pitanju nisu ljudi koji idu iz Podgorice, Kolašina, Bijelog Polja idu zbog službenih potreba u Bar, nego iz Bara u Bar, kazala je Popović.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović pojasnio je da će građani plaćati prolaz, ali da će im novac biti refundiran od strane Monteputa, koji će subvencionisati troškove građana u određenom periodu.

- Jasni su evropski propisi, nema diskriminacije ni po osnovu nacionalnosti, ni registarskih tablica, mjestu odlaska i dolaska… Propisi su vrlo jasni, ako smo za evropske standarde… Zakon o putevima je podržan od EU, a evropski putevi su jasni. Menadžment Monteputa našao je način kako da refundira troškove u određenom periodu, naglasio je Ibrahović.

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Dejan Đurović kazao je da je Opština Bar davala određenu pomoć, ali da su se Crmničani „naplaćali“ tunela za 17 godina.

- Interesantno je da je kompletan put napravljen na teritoriji MZ Crmnica, a najmanji broj zapošljenih ima iz Crmnice. Bilo bi barem donekle satisfakcija da su se zaposlili mladi iz Crmnice u tunel koji je u Crmnici. Mislim da je procentualno toliko mali da bi bilo i nekorektno pomenuti koliki je to broj, kazao je Đurović, napomenuvši da je za Crmničane putovanje vozom nemoguće, jer je i broj vozova koji staju na stanicu Virpazar minimalan – dva ili tri voza dnevno.

Kako je dodao: „Kroz Crmnicu prolazi put, prolazi pruga, oni su u epicentru dešavanja, ali van svih zbivanja i skrajnuti. I kako onda da se mladi ne iseljavaju iz ove mjesne zajednice? Pa iz ovih razloga. Nismo im obezbijedili putovanje za ovih 17 godina. Ako se neko naplaćao prolaska kroz tunel, naplaćali su se Crmničani. Mislim da bi bilo korektno da se svi Crmničani oslobode plaćanja, a bilo bi korektno i da se oslobode svi Barani“,.

Putarine oslobođeni služba Hitne medicinske pomoći, policije, Službe zaštite i spašavanja…

Odbor za ekonomiju je prihvatio amandman poslanice Popović i predložio Skupštini da usvoji da putarinu za upotrebu javnog puta (Sozina i dionica auto-puta) ne plaćaju službena vozila upravljača puta, te vozila policije, službe hitne medicinske pomoći, službe zaštite i spasavanja i državne inspekcije za puteve nezavisno da li se incident desio na javnom putu ili van njega.

- Mislim da je i primjereno i društveno opravdano da ta vozila budu oslobođena naknade za korišćenje državnog puta, kazala je Popović.

Ovaj predlog podržalo je i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija, a ministar Ibrahimović je istakao da će ovo važiti samo za obilježena vozila, kako ne bi došlo do zloupotreba.

- Nakon više razgovora došli smo da dođemo do jednog zajedničkog predloga i prihvaćena je inicijativa uvažene poslanice, uz dodatak da se i državna inspekcija za puteve. Ovo važi samo za vozila koja su obilježena, kako bi se izbjegle zloupotrebe i uz ovu izmjenu prihvatamo amandman, kazao je Ibrahimović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:33