Самира Цановић / -Д.Ј.
19/09/2021 u 07:11 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директорица ТО Самира Цановић: Нови пут довео пуно гостију на Плавско језеро

Свакако да би број смјештајних капацитета морао бити већи, с обзиром на то да из дана у дан расте заинтересованост туриста да посјете Плав и Проклетије, што мотивише локално становништво да се бави туризмом, поготово руралним – навела је Цановић

За љетњу туристичку сезону у Плаву може се слободно рећи да је рекордна и да је посјећеност била изнад свих очекивања. То је, у разговору за "Дан", казала директорица Туристичке организације Плав Самира Цановић, додајући да је на подручју општине евидентирано знатно више туриста него него 2019.

-Љетња сезона још траје, туриста има, тако да смо и више него задовољни. Тачан број гостију се не може саопштити због тога што нам издаваоци смјештаја не пријављују госте. Али, према званичним подацима, Национални парк "Проклетије" је до 1.септембра посјетило 16. 859 туриста, што значи 2. 000 више у односу на 2019. Поред наших људи из дијаспоре, било је туриста из Њемачке, Француске, Холандије, Русије, Чешке, Пољске, Словачке, Албаније, с Косова, из Србије и других земаља. Стандардно, највећи број чине туристи из Њемачке. Већином се ради о планинарима које углавном доводи стаза Врхови Балкана која се простире на територији Црне Горе, Косова и Албаније – истакла је Цановић, додајући да је број домаћих туриста поготово порастао након отварања новог пута Подгорица- Гусиње.

image

Туристи на Проклетијама

-Д.Ј.

Истакла је да је недостатак смјештајних капацитета ограничавајући фактор за развој туризма на подручју Плава.

-У Плаву нема већег хотела. Претпоставка је да има око 300 лежајева које нуде мањи хотели и сеоска домаћинства. Тачан број не можемо рећи, јер већина смјештајних објеката није регистрована. Свакако да би број смјештајних капацитета морао бити већи, с обзиром на то да из дана у дан расте заинтересованост туриста да посјете Плав и Проклетије, што мотивише локално становништво да се бави туризмом, поготово руралним – навела је Цановић, напомињући да је добро што сеоска домаћинства нуде домаћу храну која је врхунског квалитета.

Бројне манифестације

Цановић је навела да Туристичка организација Плава, заједно с надлежним институцијама, кроз одржавање различитих манифестација даје пуни допринос развоју туризма.

-Туристичка организација Плав је као носилац или партнер реализовала више пројеката који су подржани од Владе и НТО или од Европске уније. Ове године реализовани су планинарски поход на Тромеђу, међународна Лимска регата, бициклистичка трка Плав-Гусиње-Плав, мини маратон Плав-Гусиње. Први пут организовани су планинарски поход под називом "Путачама Хрида" и еко- камп на Проклетијама. Ту је и манифестација по којој смо препознатљиви- "Дани боровнице", с богатим културно-забавним и спортским програмом чији је главни организатор Центар за културу. У плану је још манифестација до краја године – истакла је Цановић.

Казала је да у циљу валоризације туристичких потенцијла држава мора дати допринос реализацији крупних инфраструктурних пројекта, нарочито оних који се тичу модернизације путне мреже.

-Један од разлога због којег туристички потенцијали нијесу искориштени на одговарајући начин је неприступачност одређеним дестинацијама, односно то што нема добрих путева. Показало се да је инвестиција као што је изградња пута Подгорица – Гусиње допринијела развоју и валоризацији наших ресурса. Валоризацији Богићевице, планине погодне за развој и љетњег и зимског туризма, допринијела би најављена изградња пута Плав-Дечани. Такође, најављено чишћење Плавског језера допринијело би очувању и потпуној валоризацији. Уколико Влада Црне Горе помогне реализацију тих пројеката, у великој мјери би дала подстицај развоју туризма у Плаву, што би даље утицало да се заустави миграција становништва, поготово из руралних подручја - истакла је Цановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:29