Омеровић поред базена / -Милован Нововић
28/09/2021 u 07:12 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дневни центар "Тиса" затворен 14 дана због једног инфицираног

Сва дјеца и стручни радници који су били у контакту са зараженим дјететом су у изолацији. Након тога ћемо наставити са редовним радом, казао је директор Дневног центра "Тиса" Енсад Омеровић

Од маја ове године радили смо редовно до прије три дана, наравно уз придржавање свих епидемиолошких мјера. Коришћен је и базен, али имамо једног корисника који је позитиван на вирус корона, тако да смо донијели одлуку о обустављању рада на 14 дана. Сва дјеца и стручни радници који су били у контакту са поменутим дјететом су у изолацији. Након тога ћемо наставити са редовним радом, казао је директор Дневног центра "Тиса" Енсад Омеровић.

У склопу Дневног центра изграђен је хидромасажни базен, чиме су се стекли услови за увођење нових терапија, којима ће се унаприједити квалитет живота дјеце и младих са сметњама у развоју у Бијелом Пољу.

– Имамо 28 корисника, али и новог физиотерапеута и инструктора пливања... Добили смо и нове кориснике, с обзиром на захтјеве родитеља да њихова дјеца користе наше услуге – истакао је Омеровић.

Каже да се очекује да базен ускоро буде свечано отворен иако се увелико користио све до појаве новозараженог корисника.

– Хидромасажни базен изграђен је у оквиру пројекта "Нове услуге социјалне заштите за побољшани квалитет живота", који смо реализовали у сарадњи са Дневним центром за дјецу са сметњама у развоју и ОСИ из Никшића. Захваљујући изградњи овог базена, површине око 30 метара квадратних, сада имамо услове и за хидромасажне терапије, које омогућавају да дјеца са сметњама развијају лого моторику, а одређене вјежбе им помажу да лакше обављају неке свакодневне активности – казао је Омеровић, додајући да пројекат финансира Министарство финансија, односно Влада Црне Горе и Европска унија.

Имају и кабинет асистивне технологије

У "Тиси'' је опремљен и кабинет асистивне технологије, чиме ће се омогућити дјеци да боље комуницирају и да употребом савремене технологије и апарата ураде нешто што досад нијесу могла.

– Обављена је едукација запослених из нашег центра за асиситивну технологију. Опрема је већ набављена и испоручена нашим дневним центрима, тако да ћемо на тај начин добити још једну услугу и додатно унаприједити рад наше установе. Корисници ће израђивати и накит, као и предмете од вуне и платна. Овим смо заокружили тај сегмент радно-окупационих терапија, али свакако да се не заустављамо на томе – истакао је Омеровић.

 

"Тиса'' је једини Дневни центар у Црној Гори који на овај начин може да ради на рехабилитацији својих корисника.

– Наш циљ је да приближимо дјеци са сметњама у развоју вјежбе у води. Базен је прилагођен за особе са инвалидитетом, тако да имамо и специјално уграђени лифт за оне који користе инвалидска колица. Поред базена, имамо и аеромасажну траку за вјежбе са корисницима смањене покретљивости. Имамо и салу физиотерапије која је опремљена на савремен начин. Имамо сва могућа помагала за пливање како би дјеца могла да буду у води. Ван базена имамо симулатор хода, који корисницима даје могућност да први пут стану на своје ноге и науче да ходају. Да једно дијете поставимо на своје ноге, за нас је то велики успјех – нагласио је Омеровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:43