/ - фото: M.M. Аеродроми ЦГ
23/12/2021 u 15:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Добарџић: Трошкови смањени за око 5.000.000 еура

Ову годину завршавамо са 63 одсто остварених прихода

Аеродроми Црне Горе пословну годину завршаваjу успjешно, нова управа смањила jе трошкове за неколико милиона еура, усвоjила план стратешких рута и планирала улагања коjа ће ниво безбjедности и оперативности издићи на jош већи ниво. Због сумње у злоупотребу подниjето jе неколико кривичних приjава против запослених.

То jе саопштено на завршноj годишњоj конференциjи Одбора директора и менаџмента Аеродрома Црне Горе.

Предсjедник Одбора директора, Небоjша Ђоковић, рекао jе да су, када су ступили на дужност, затекли компаниjу у тешком положаjу, а да сада већ планираjу и да путнике са тиватског аеродрома воденим путем превозе до дестинациjа на приморjу.

- На срећу, неколико дана приjе краjа календарске године можемо да кажемо да смо остварили сjаjан резултат. План прихода остварили смо већ у септембру. Поjачали смо контролу рада свих служби, направили кадровске промjене коjе ће се, надам се, показати као прави резултат. Повезали смо АЦГ са новим компаниjама, са црногорских аеродроме лети се и на нове дестинациjе. У наредном периоду ћемо се фокусирати на безбиjедност и сигурност, томе ћемо посветити посебну пажњу - поручио jе Ђоковић.

Члан Одбора Бранко Вуковић истакао jе да резултати рада показуjу да jе Одбор директора компетентан и да посвећено ради у корист АЦГ, додаjући да су у протеклих девет мjесеци одржали 35 сjедница и ко зна колико неформалних састанака на коjима су рjешавали значаjна питања.

- Ова компаниjа ниjе везана само за ваздухопловство, већ и за економиjу, финансиjе, правне послове, маркетинг, безбиjедност, сигурност. Дакле, за многе ствари коjе немаjу додирних тачака са ваздухопловством. Оваj Одбор директора коjи jе толико нападан да jе политички и да ниjе компетентан, ову компаниjу jе од дужника и губиташа довео до статуса компаниjе коjа годину завршава у плусу - рекао jе Вуковић.

Он jе нагласио и да су наплатили наjвеће дугове, остварили добит, рационално располагали новцем:

- И зато данас имамо то што имамо – jедна смо од двиjе компаниjе са наjвећом добити у држави. Наставићемо jош снажниjим темпом, са jош већим ентузиjазмом и док ми водимо ову компаниjу она ће бити стуб црногорске привреде-казао је Вуковић.

Његов колега из Одбора, Елдин Добарџић, наjавио jе да реализациjа плана стратешких рута, коjи jе усвоjен, почиње 1. jануара 2022. године и да ће важити три године, истичући да су расходи смањени за нешто мање од 5.000.000 еура.

- Ову годину завршавамо са 63 одсто остварених прихода. Рационализациjом у пословању успjели смо смањимо расходе за нешто мање од пет милиона еура, у шта jе уброjена и уштеда од више од два милиона еура само на основу исплата зарада и разних накнада. Трошкови реклама са 911.000 еура из 2019. године сведени су на ниво од 12.000 еура -  казао jе он.

Добарджић jе обjаснио да jе примарни циљ стратешког плана да се авио саобраћаj подjеднако одвиjа током циjеле године:

- А не као до сада, наjвећим диjелом током лjетње туристичке сезоне - казао jе он.

Истакао jе и да ће компаниjа инвестирати у соларне панеле, како би дjелом постали независни у снадбиjевању електричном енергиjом, али и реконструкциjу крова на оба аеродрома.

- Ставићемо у потпуну функциjу Терминал 2 у Тивту - рекао jе Добарџић.

Члан Одбора директора Боро Тодоровић саопштио jе да jе пред тим тиjелом усваjање два стратешка документа – израда систематизациjе радних мjеста и израда или измjена новог колективног уговора.

Поручио jе и да ће се систематизациjом наћи мjера стварних потреба Аеродрома Црне Горе за радном снагом, али и разлика између тог броjа запослених и оног колико их сада има у компаниjи.

- Упоредо преговарамо са синдикалним организациjама о промjени колективног уговора, коjи jе сада доста ретроградан, са енормним отпремнинама… Због очигледних злоупотреба претходног менаджмента  радници су масовно тужили компаниjу и имамо енорман броj изгублjених судских спорова у висини од око 14.000.000 еура. Подниjели смо одређени броj кривичних приjава због основане сумње да су поjединици починили одређене злоупотребе у пословању. Нећу преjудицирати њихов исход, већ оставлjам надлежним органима да се изjасне поводом тих приjава - рекао jе Тодоровић.

Извршни директор АЦГ Горан Jандреоски казао jе да jе минимум цилjева коjе ће менаджмент остварити у 2022. Години -  останак у самом врху наjуспjешних предузећа.

- Наjважниjе остварење ком стремимо током наредне године jе достизање виших ваздухопловних стандарда и да у првоj половини 2022. године добиjемо међународни сертификат за аеродром у Подгорици, а до краjа године и за Аеродром Тиват. То ће бити снажна препорука да смо пожелjан и сигуран пословни партнер угледним свjетским компаниjама, а и репутациjа Црне Горе, на оваj начин, биће уздигнута на виши ниво - рекао jе он.

Истакао jе да они не гураjу проблеме под тепих:

- Свjесни смо проблема, првенствено техничке природе, на оба аеродрома. Моjи сарадници, Одбор директора и jа, трудићемо се да све уочене недостатке отклонимо и позиционирамо црногорске аеродроме на мjесто коjе заслужуjу у стратешком смислу. На примjеру већ раниjе уговорених летова ка Риму из Подгорице од jула 2022. године, очекуjемо jош доста добрих сличних виjести. Повезивање Црне Горе са стратешким дестинациjама и долазак нискобуджетних компаниjа не може бити плод брзоплетог списка желjа већ резултат промишлjеног и упорног рада. Уз добре идеjе и одлучност државе да их реализуjе, а ми имамо подршку ресорног министарства да радимо на повећању броjа ваздушних конекциjа из Подгорице и Тивта, стићи ће и резултати на задоволjство и државе и њених грађана. Осим тога, уз подршку ресорног министарства креирамо мjере подршке за наше партнере како бисмо постали атрактивна дестинациjа и током зимске сезоне и наредне године навео је Горан Јандреоски.

Портпаролка АЦГ Милица Дабановић новинарима jе саопштила да ће  АЦГ у суботу уjутру на свом Инстаграм налогу обjавити деталjе награде игре коjом ће додиjелити два пута по двиjе авионске карте из Подгорице и Тивта за Београд.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:59