Фото: Д.С.
25/06/2021 u 16:38 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дом здравља Бар добио возило за узорковање хране и воде

Планирано је да буду обухваћени сви регистровани вртићи- државни и приватни у Бару, а имплементација пројекта траје осам мјесеци

Дом здравља Бар добио је службено возило за узорковање хране, воде и брисева које је намјењено за испитивање квалитета, здравствене безбједности хране оброка у вртићима.

Пројектом  „Хеалтхy еатхинг пресцхоолс цхилдрен”- ХЕПСЦ (Здрава исхрана дјеце предшколског узраста) који би требало да допринесе формирању здравих навика у исхрани од најранијег дјетињства, за шта је предвиђено низ активности.  

Планирано је да буду обухваћени сви регистровани вртићи- државни и приватни у Бару, а имплементација  пројекта траје осам мјесеци.  

image

Фото: Д.С.

У завршној фази је  реконструкција простора у Дому здравља Бар у коме ће радити Савјетовалиште за правилну исхрану дјеце предшколског узраста, њихових родитеља и свих чланова породица. Савјетовалиште ће почети са радом од септембра.  Такође, најављена је и лабораторијска опрема која ће омогућити  већи обим прегледа узорака хране у вртићима.

Др Снежана Барјактаровић Лабовић каже да је циљ пројекта унапређење квалитета исхране и безбједности хране најмлађих

- Све наведено се реализује у оквиру пројекта „Хеалтхy еатхинг пресцхоолс цхилдрен“- ХЕПСЦ (Здрава исхрана дјеце предшколског узраста) у организацији Дом здравља Бар, као водећег пројект партнера. Пројект има за циљ унапређење квалитета исхране и безбједности хране најмлађих, а у њему учествују и партнери из земаља окружења, Хрватске, Босне и Херцеговине - додаје менаџер пројекта доцент др Снежана Барјактаровић Лабовић, специјализанткиња хигијене и ужа специјализанткиња дијетотерапије, која је и координаторка Одсјека за хигијену и здравствену екологију у Дому здравља Бар.

Имплементација пројекта званично је почела октобра 2020.године. Према плану пројекат треба да траје 24 мјесеца.

- Пројекат подразумјева бројне едукативне радионице које су намјењене дјеци, њиховим родитељима, васпитачима. Посебно  нам је значајна група особа  које раде у кухињама са храном. Потрудили смо се да направимо и обуку међу здравственим радницима тако да ћемо имати едукације, за медицинске сестре, преко  патронажних  сестрама промовисаћемо дојење, на тај начин да подстакнемо добро здравље најмлађих - казала је др  Барјактаровић Лабовић,  

На прес конференцији која је данас организована у Дому здравља Бар  присуствовале су директорка вртића „Вукосава Ивановић Машановић” Тања Бардић, власница вртића „Мала бајка” Рујка Јеленић а испред вртића „Светионик” Снежана Андровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:53