/ -Фото: Жељко Шапурић
26/05/2022 u 06:35 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Домаћини са Крнова се жале на Ромкињу Славку: Узурпира имања и пријављује их полицији

Назовеш јој "добар дан", а она нас пријави, жале се мјештани

 Десетак домаћина који током љета са стоком бораве на Крнову апеловали су на предсједника Општине Никшић Марка Ковачевића и министра пољопривреде Владимира Јоковића да им помогну у рјешавању проблема које имају са Ромкињом Славком Аџовић и њеном породицом.

Аџовић такође издиже са стоком на Крново, на парцелу која је у власништву државе. Једина је Ромкиња у Црној Гори која се бави сточарством, али већ годинама је сналазе бројне невоље. Непознати починиоци су јој запалили шталу, у више наврата и сијено, убијали стоку, а недавно и запалили објекат и торове на Крнову. Она је то пријављивала полицији, која је приводила осумњичене, а потом су и судови кажњавали појединце, управо домаћине са Крнова који су се јуче окупили у знак протеста тврдећи да су невини.

-Задаје нам проблеме, или ће она селити или ми који смо овдје на своме. Нико јој не брани да ту борави, али нека не прави проблеме. Многи су овдје кажњавани по њиховим пријавама, чак је поступак вођен и против мог оца који има 82 године. Назовеш јој "добар дан", а она нас пријави полицији- истакао је Мирослав Жижић из шавничког села Милошевићи који користи катун на Крнову.

image
-Фото: Жељко Шапурић

Аџовићи, тврде окупљени мјештани, са стоком узурпирају њихова имања као и Крновско врело које тамошње породице користе вјековима. Не помаже, истичу, ни кад их упозоре, а ако и то ураде добију пријаву у полицији.

Дарко Станишић је казао да је за нешто више од двије године због пријава Аџовића платио око 3.500 еура казни. Оптуживали су га за вербални напад и увреде, паљење сијена и слично.

-Већ десет година откако су ту ми ћутимо, али више не можемо. Имао сам бројна суђења с њима, али џаба моји свједоци, Аџовићи су заштићени и само се вјерује ономе што они кажу. Дешавало се да само прођем поред парцеле коју користе, ништа им не кажем, а они ме пријаве полицији- рекао је Станишић.

Златко Лалатовић из Озринића на Крнову изјамљује и коси ливаде. Тренутно се против њега по пријави Аџовића води поступак јер је осумњичен да им је недавно запалио катун.

-Више од 20 пута сам због њих привођен. Оптужили су ме и да сам им косачицом убио овцу због чега ме је суд на Жабљаку казнио. Изазивају свађе, праве штете, они су жртве, а ми за све кривци. Молим надлежне да помогну, да организују заједнички састанак да се ово једном ријеши, да више не буде проблема, казао је Лалатовић.

Милутин Жижић из Милошевића особа је са инвалидитетом и каже да му веома тешко пада када чланове његове породице свако мало по пријави Аџовића полиција позива на разговор.

Са друге стране, Славка Аџовић каже да никога од комшија није лажно оптужила, нити је неко од њих упозорио да им прави штету и да ту није добродошла.

Проблема има константно и због тога не може мирно да се бави сточарством од којег издржава породицу.

-Ко год нас је псовао, насртао на нас, пријавили смо полицији јер нам је то једина заштита. Ако ја гријешим и некоме правим штету, зашто ми то у лице не кажу или ме пријаве полицији? Ако нису криви зашто их судови кажњавају? Никоме не желим зло, нити против тих људи имам нешто, само зарађујем себи хљеб. Нисам на њиховом посједу већ на државном, али и то хоће да ми забране- истакла је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:09