Илустрација, новац
15/07/2021 u 20:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дому здравља Котор 170.000 еура за хитну набавку ПЦТ тестова

Остале набавке би се реализовале у зависности од епидомилошке ситуације

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Приједлог за давање сагласности за обезбјеђивање средстава за набавку ПЦР тестова и потрошног материјала за ЗУ Дом здравља Котор. Предвиђено је да се новац обезбиједи и уплати Дому здравља Котор, сукцесивно у три транше, од којих би прва износила 170.000 еура за хитну набавку.

Остале набавке би се реализовале у зависности од епидомилошке ситуације.

Здравствена установа Дом здравља Котор обратила се 16. јуна Министарству здравља захтјевом за обезбјеђивање средстава за набавку ПЦР тестова и потрошног материјала за период од једне године. Ова здравствена установа је крајем 2020. године као донацију добила савремену ПЦР лабораторију и потрошни материјал.

- Имајући у виду да се у Котору врши узорковање и тестирање пацијената из сусједних општина, као и страних туриста током претходна два мјесеца дошло је до повећане потрошње и постојеће резерве потрошног материјала из донације су при крају. Будући да је Влада Црне Горе 13. маја 2021. године донијела Одлуку о бесплатном ПЦР тестирању за туристе којима је тест неопходан приликом повратка у матичну земљу, потребно је обезбиједити довољне количине китова за изолацију и детекцију вируса, с обзиром да је туристичка сезона већ почела. На основу истраживања тржишта и спецификације коју је направио Дом здравља Котор за ПЦР тестове и потрошни материјал (китови за детекцију и изолацију вируса) потребно је обезбиједити 501.970 еура - казали су у Влади.

Министарство финансија и социјалног старања доставило је мишљење у којем наводе да су сагласни са предлогом Министарства здравља да се 170.000 еура као прва транша за набавку ПЦР тестова, обезбиједи из текуће буџетске резерве, а увећа одговарајућа позиција Фонда за здравствено осигурање, за потребе Дома здравља Котор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:55