Кориснице накнада / - Дан
17/01/2022 u 15:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Достављено 1.775 захтјева за обештећење бивших корисница накнада до 14. јануара

Наjвише захтjева jе достављено Центру за социjални рад за Главни град Подгорица

Министарство финансија и социјалног старања обрадило је податак о приjавама бивших корисница за накнаде по основу рођења троjе или више дjеце на краjу прве седмице.

Центрима достављено 1.775 захтjева

Како наводе из Министарства финансија, центрима за социjални рад достављено jе укупно 1.775 захтjева за обештећење бивших корисница накнада по основу рођења троjе или више дjеце, податак jе за прву седмицу подношења приjава - од 10. до 14. jануара ове године.

- Наjвише захтjева jе достављено Центру за социjални рад за Главни град Подгорица, општину у оквиру Главног града Голубовци и општину Тузи (449), Центру за социjални рад за општину Биjело Поље (327) и  центрима за општине Беране, Андриjевицу и Петњицу (204) и Даниловград (124), док си остали центри били на нивоу од 96 до 44 захтjева. У првоj седмици jе наjмање приjава стигло Центру за социjални рад за општину Херцег Нови (44) - наводе из овог ресора.

Уз захтjев, у коjем странка наводи да аплицира за обештећење као бивша корисница накнаде, потребни су доказ о обустави права на накнаду по основу рођења троjе или више дjеце коjи по службеноj дужности обезбjеђуjу центри, уколико се не приложи уз захтjев. Доказ да ниjе корисница пензиjе обезбjеђуjу центри за социjални рад, осим за кориснице пензиjе коjе достављаjу доказ од Фонда ПИО да су подниjеле захтjев за обуставу пензиjе закључно са 31. мартом ове године. Такође, центри обезбjеђуjу доказ да се ниjе обвезник осигурања од Управе прихода и царина.

Казали су да је почела друга седмица достављања захтjева и да о броjу поjединачних приjава заинтересованима информациjе пружаjу центри. 

За достављање захтjева, у складу са Законом о обештећењу бивших корисница накнада по основу рођења троjе или више дjеце, посљедњи дан jе 9. март ове године. Овим законом се уређуjу услови и откљањаjу посљедице настале укидањем законског права на доживотну накнаду по основу рођења троjе или више дjеце.

- Право на обештећење, у складу са важећим законом, имаjу кориснице мjесечне накнаде по основу рођења троjе или више дjеце, коjима jе то право припадало у периоду од 1. jануара 2016. до 30. jуна 2017. године, у складу са Законом о допунама Закона о социjалноj и дjечjоj заштити, уколико им jе ово право укинуто. Бивше кориснице остваруjу накнаде у процентуалним износима од 70% и 40% у висини коjа им jе била утврђена као корисницима накнаде по основу Закона о социjалноj и дjечjоj заштити. Право на обештећење престаjе ако корисница тог права заснуjе радни однос, региструjе се за обављање предузетничке или пољопривредне дjелатности или оствари право на пензиjу у складу са законом - истичу из Министарства финансија и социјалног старања. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

26. maj 2022 23:51