Demokratska partija socijalista / - DPS
28/11/2023 u 14:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS Andrijevica: Jedino što Ćulafić treba da uradi jeste da podnese ostavku

Dok smo vršili vlast nikada nijesmo dovodili ministra poljoprivrede i šumarstva da ubjeđuje mještane da dozvole koncesionarima sječu šuma kao što je on to uradio tokom ove godine, saopštavaju iz te opozicione stranke

Na osnovu jučerašnjeg saopštenja za javnost rukovodstva Opštine Andrijevica u kojem su iznijete brojne neistine na račun naše partije kao i odbornika koji su činili aktuelnu većinu poslije lokalnih izbora 2020. godine a koji su, zbog nezadovoljstva kako se upravlja našom opštinom u posljednje tri godine i samovoljom nekoliko ljudi predvođenih predsjednikom opštine, odustali da podržavaju aktuelnu većinu i osnovali poseban Klub odbornika, dužni smo smo da se obratimo javnosti, navodi se u saopštenju Opštinskiog odbora DPS Andrijevica.    

- Prije nekoliko dana na sjednici lokalnog parlamenta na kojoj je trebalo da se glasa o rebalansu budžeta kako bi se utrošio milion eura koje je Vlada dodijelila našoj opštini za kapitalne projekte upravo odbornici DPS-a i 3 odbornika koji su formirali poseban klub su građanima ukazali kako je predsjednik opštine planirao da potroši pomenuti milion i raspisao tender za asfaltiranje puteva bukvalno do kuća svojih partijskih aktivista nekonsultujići niti mjesne zajednice a po najmanje odbornike i Skupštinu. On je u saopštenju nakon sjednice Skupštine optužio našu partiju da smo mi, dok smo vršili vlast, asfaltirali puteve do staja (štala) za stoku što je apsolutna neistina. Ovim putem ga podsjećamo da je on dolaskom na vlast prvi kilometar asfalta dodijelio sebi i to upravo do svoje štale tj. farme svinja koju posjeduje i koju je napravio neposredno pored seoskog groblja pa su pojedini mještani tj. njegovi rođaci pokrenuli sudske procese protiv predsjednika opštine.

Dalje u saopštenju takođe navodi da predano radi kako bi objezbijedio sredstva za unaprjeđenje lokalne infrastrukture, a svi građani naše opštine dobro znaju da u prethodne tri godine nije započet niti jedan ozbiljniji projekat a da projekti koje smo mi započeli kao što su Kuća voća, izgradnja sportske hale i još niz drugih ozbiljnih projekata, aktuelna vlast nije realizovala.

Napominjemo da budžet za 2023. godinu je izglasan iz drugog pokušaja što je presedan da se već dvije godine samovoljno vlada bez podrške u lokalnom parlamentu, ne dozvoljava da se održe sjednice o inicijativi za njegovu smjenu, kao i inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine.

- U saopštenju nas optužuje da dok smo vršili vlast da smo zapostavili podkomovski kraj koji je bio godinama raubovan i korišćen za eksploataciju šuma i korišćenjem voda za izgradnju MHE. Na konto izrečenog, obavještavamo građane da dok smo vršili vlast nikada nijesmo dovodili ministra poljoprivrede i šumarstva da ubjeđuje mještane da dozvole koncesionarima sječu šuma kao što je on to uradio tokom ove godine gdje je upravo u potkomovskom kraju organizovao sastanak svog partijskog šefa, aktuelnog ministra Vladimira Jokovića sa mještanima potkomovskih sela kako bi ih ubijedio da dozvole koncesionarima planiranu sječu a da će za uzvrat u tom kraju biti značajnih ulaganja, a u pomenutom tenderu za asfaltiranje puteva nema ni metra asfalta upravo za ova sela - navodi seu saopštenju DPS-a.

Što se tiče optužbi za izgradnju mini – centrala opština je u prethodne tri godine finansijski preživjela upravo od koncesija za vode i opštinske mini hidrocentrale koju smo, uzgrad rečeno, napravila vlast koju je stvorila naša partija dok je vršili vlast.

Takođe, zbog naših sugrađanki i sugrađana napominjemo da smo u opštinskoj kasi poslije gubitka vlasti ostavili 700.000 eura, opredijeljenih upravo za kapitalne projekte a da je isti taj novac aktuelna vlast nenamjenski trošila i prebacivala iz kapitalnog u operativni dio budžeta.

Na kraju, postavljamo pitanje kako je uopšte raspisan tender za asfaltiranje puteva a prethodno nije usvojen rebalans budžeta? U prilog tome napominjemo da smo, kao konstruktivna opozicija, glasali za rebalans budžeta 2022. godine, a što se tiče ovogodišnjeg rebalansa, takođe na sjednici, zahtijevali da se raskine pomenuti tender i da se sredstva ulože u nastavak započetih projekata koji su od krucijalnog značaja za našu opštinu za sve naše građane a naravno i za asfaltiranje seoskih puteva uz konsultaciju sa mjesnim zajednicama, odbornicima i građanima.

S obzirom na to da je predsjednik opštine odavno izgubio podršku u lokalnom parlamentu pozivamo ga da podnese ostavku. To je jedini ispravan i moralan čin, jer da je to uradio onog trenutka kada je podnešena inicijativa za njegovu smjenu odbornici bi sada glasali o budžetu za 2024. godinu, a ne o rebalansu a sredstva za kapitalne projekte bi već bila utrošena a ne prenošena iz jedne godine u drugu i nenamjenski trošena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 02:24