Симовић  / -Фото: Архива, Дан
30/07/2021 u 06:38 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС и Милутин Симовић општину Никшић задужили скоро 33 милиона еура

Приход лани био 19, 1 милион еура, а издаци 20, 5 милиона, казао на јучерашњој сједници в.д секретара за финансије Зоран Шошкић

В.д. секретара Секретаријата за финансија, развој и предузетништво општине Никшић Зоран Шошкић казао је на јучерашњој сједници да су за завршни рачун буџета општине искључиво одговорни Веселин Грбовић, Драган Перовић и Милутин Симовић који су били на функцији предсједника Општине.

Шошкић је рекао да је приход лани био 19, 1 милион еура, а издаци 20, 5 милиона, а да су краткорочна потраживања Општине износе 16,3 милиона и највише се односе на ненаплаћени порез на непокретности.

Неизмирене обавезе на крају прошле године износе 1,2 милиона, аванси за комунално опремање 269.000, обавезе по основу репрограма пореских обавеза 15, 3 милиона, обавезе према Радио-дифузном центру 113.000, позајмица од Егализационог фонда 680.000, док су обавезе по основу главнице за подигнуте кредите 11 милиона, а камате 2,1 милион еура.

-Укупне обавезе Општине Никшић на 31. децембар прошле године су скоро 31 милион еура. Пред судовима води 329 спорова, вриједности скоро два милиона и када се томе дода оних око 31 милион еура, долазимо до цифре од непуних 33 милиона еура дуга које има Општина Никшић - истакао је Шошкић.

image

Са сједнице

Фото: Дневне новине Дан

На рачунима требало је да буде 4, 7 милиона еура, али, их, како је Шошкић устврдио нема у том износу.

-Без обзира на буџетски дефицит Општина је могла са средствима код банака одржавати текућу ликвидност као и у значајном дијелу остварити капиталне издатке да није у првих четири мјесеца ове године одлазећа власт учинила све да потроши сва она средства која је на уштрб свих грађана Никшића чувала и то само зарад своје личне промоције и промоције њеног дугогодишњег предсједика. Нова локална власт мораће предузети све мјере рационализације трошења буџетских средстава како би се створила могућност за донекле нормално функционисање локалне самоуправе - рекао је Шошкић.

Одборник ДПС-а Рајко Перовић је истакао да ако нова поставка локалне власти има доказе о неким злоуптребама својих претходника, да је спреман документацију лично да понесе тужиоцу. Он је казао да је ревизор завршни рачун буџета за 2020. годину оцијенио објективним и истинитим исказом.

Одборници СО Никшић нису јуче гласали о извјештају о завршеном рачуну буџета нити о извјештајима о раду јавних предузећа и установа већ ће то уради данас у наставку засједања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:56