/ ДПС
09/03/2022 u 13:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ДПС тражи распуштање ОИК Беране

Након објављивања збирне изборне листе за избор одборника у беранском парламенту, евидентно је да је ОИК Беране направила најгрубљи прекршај и довела у питање легитимитет изборног процеса,наводе из ОО ДПС Беране

Берански одбор Демократске партије социјалиста (ДПС) затражио је да Државна изборна комисија (ДИК) преузме надлежности Општинске изборне комисије (ОИК) Беране у даљем спровођењу изборног процеса и да, како су навели, отклони грубе пропусте.

Из те партије саопштили су да је, након објављивања збирне изборне листе за избор одборника у беранском парламенту, евидентно да је ОИК Беране направила најгрубљи прекршај и довела у питање легитимитет изборног процеса, злоупотребљавајући Закон о избору одборника и посланика.

Из беранског одбора ДПС-а рекли су да се иста особа налази на двије изборне листе, које је, како су казали, незаконито утврдила и прогласила ОИК Беране.

- На изборној листи „Беране има алтернативу“ Горан Лончар је кандидат за одборника под редним бројем 17, док је иста особа кандидат за одборника на изборној листи „Марко Милачић - Права Црна Гора - држимо ријеч - др Милован Живковић“ под редним бројем 24 - каже се у саопштењу.

Из ДПС-а су казали да то представља кршење Закона о избору одборника и посланика, који прописује да једна особа може бити кандидат за одборника само на једној изборној листи.

- С обзиром на тај, у досадашњим изборним процесима, незабиљежен инцидент ОИК-а и непоштовање члана Закона о избору одборника и посланика, који се односи на критеријуме о 30 одсто заступљености кандидаткиња на изборним листама, берански одбор ДПС-а поднио је пријаву ДИК-у - каже се у саопштењу.

Из беранског одбора ДПС-а казали су да захтијевају да ДИК отклони евидентне грубе пропусте, поступи по закону и изборни процес у Беранама учини легитимним.

- У супротном, рад ОИК Берана, чији је предсједник ионако нелегитимно изабран, биће обесмишљен у даљем процесу, јер су на самом старту показали непрофесионализам и безакоње - наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 03:50