Прскање путног појаса хемикалијама / -Приватна архива
19/06/2022 u 06:40 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Драгашевић за „Дан“: Хемикалије за пчеле су као и бојни отрови за људе

Запослени у компанији Штрабаг више не врше кошење траве и ниског растиња поред магистралних путева, већ користе одређене врсте хемикалија и том приликом долази до спаљивања траве

Претходних дана становници бројних пљеваљских села жалили су с еколозима и инсоекцијским службама да су видјели камионе компаније "Штрабаг" како се крећу магистралним правцима, док један од радника шмрком посипа зелени појас поред пута. Након тог посипања трава се веома брзо суши и постаје црна.Наиме, запослени у компанији Штрабаг више не врше кошење траве и ниског растиња поред магистралних путева, већ за уклањање истих користе одређене врсте хемикалија. Приликом употребе ових средстава долази до спаљивања траве. Из "Штрабага" не обавјештавају пчеларе приликом употребе ових хемикалија, па пчеле страдају. Ово спаљивање траве дешава се дуж магистралних путева према Ђурђевића Тари и Бијелом Пољу, гдје пчелари најчешће селе пчеле на пашу.

image

Трава поред пута буквално спаљена

-Б.Је.

-Када је у питању пчеларење и употреба хемикалија за уклањање корова поред мигистралних праваца, то је као када се у рату употребљавају бојни отрови, казао је јуче за "Дан" први човјек Удружења пчелара "Матица", Жарко Драгашевић

Он не може да вјерује да се прешло на коришћење хемикалија, умјесто да се врши кошење траве, као што је то и раније рађено.

-Употреба хемикалија је катастрофалан потез и никако није добро, казао је Драгашевић и истакао да употреба хемикалија негативно дјелује на цјелокупан биљни и животињски свијет.

У селу Бошчиновићима трава црна поред извора питке воде

Милорад Митровић објашњава да му је сасвим јасно због чега су пчелари узнемирени, као и што од употребе хемикалија страхују поједини становници пљеваљских села.

-Посебно је опасно што се локално становништво не обавјештава о употреби хемикалија. Било би добро да се макар обавјесте пчелари, како би смањили губитке у својим кошницама. Занимљиво је да се услед прскања хемикалија не води рачуна о изворима који се налазе поред пута. У селу Бошчиновићима имамо ситуацију да је трава поцрњела поред самог извора што значи да нико на њега није обратио пажњу,а сељани са тог мјеста узимају воду - истиче Митровић.

Из Еколошког друштва "Брезница" истичу да су им се већ жалили становници пљеваљских села Оџак, Мијаковићи, Косаница и Ђурђевића Тара, те да су они о свему обавјестили надлежне инспекцијске службе.

-Имали смо доста пријава од грађана. Знам да су поједини тражили помоћ и од инспекцијских служби, што смо и ми урадили. Нарвно читав случај треба испитати и утврдити какви се пестициди, односно хемикалије користе, те у којој мјери то наноси штету животној средини- каже извршни директор ЕД "Брезница", Милорад Митровић.

Он сматра да треба утврдити и ко је одобрио употребу хемикалија за ову намјену, као и да ли је испоштована важећа процедура.

-Питамо се дали би се "Штрабаг" на исти начин смио понашати у Аустрији или овакву праксу примјењује само у Црној Гори, саопштено је из НВО "Алтернатива".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 11:09