/ - Илустрација (Портал Дан)
19/10/2021 u 09:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДРИ: Влада да успостави стални Одбор у циљу сарадње на очувању мора

Надлежни Колегијум ДРИ у саставу усвојио је у априлу 2021. године Коначни извјештај о ревизији ефикасности „Управљање интервенцијама у случају изненадног загађења у Јадранском мору”,

Државна ревизорска институција је објавила Извјештај о спровођењу међународне паралелне ревизије успјеха ВРИ Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Италије, Црне Горе и Словеније „Управљање интервенцијама у случају изненадног загађења у Јадранском мору“, који је доступан на званичној интернет страници www.dri.co.me.

-Врховне ревизорске институције Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Италије, Црне Горе и Словеније су спроведеле паралелну ревизију успјеха „Управљање интервенцијама у случају изненадног загађења у Јадранском мору“ с циљем испитивања ефикасности влада у спречавању и управљању системима одговора у случају изненадног загађења у Јадранском мору-наводе у саопштењу.

Додају: "Надлежни Колегијум ДРИ у саставу: др Бранислав Радуловић (руководилац Колегијума) и др Милан Дабовић (члан Колегијума), усвојио је у априлу 2021. године Коначни извјештај о ревизији ефикасности „Управљање интервенцијама у случају изненадног загађења у Јадранском мору”, који је био основа за израду извода који је постао интегрални дио заједничког компендијума 6 ВРИ".

-На бази националног извјештаја Државне ревизорске инситуције Црне Горе - Коначни извјештај о ревизији ефикасности „Управљање интервенцијама у случају изненадног загађења у Јадранском мору” и паралелне ревизије, надлежни Колегијум ДРИ у саставу: др Бранислав Радуловић (Руководилац Колегијума) и др Милан Дабовић (члан Колегијума), усвојио је Извјештај о спровођењу међународне паралелне ревизије успјеха „Управљање интервенцијама у случају изненадног загађења у Јадранском мору“. У складу са заједничком изјавом врховних ревизорских институција које су спровеле паралелну ревизију успјеха и у циљу јачања превенције и управљања системом за одговор на изненадно загађење мора, Државна ревизорска институција Црне Горе указује да еколошки ризик и опасност по животну средину повезан са изненадном озбиљном поморском несрећом захтијева институционалну прекограничну сарадњу-наводе у саопштењу.

Додају: "На основу наведеног надлежни Колегијум ДРИ препоручује: Влади Црне Горе да, у циљу јачања сарадње у заштити Јадранског мора - као заједничког природног наслеђа Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Италије, Црне Горе и Словеније, предузме активности на успостављању сталног Одбора или Платформе за стручну сарадњу за размјену информација и искуства, ширење и пренос добрих пракси, као и за развој заједничких еколошких пројеката усмјерених на превенцију, спречавање и управљање одговорима у случају загађења мора".

-Надлежни Колегијум ДРИ утврдио је да карактер налаза у предметној ревизије налаже да се Извјештај о паралелној ревизији достави: Предсједнику Владе Црне Горе; Министарству капиталних инвестиција; Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма; Министарству вањских послова и Одбору за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање Скупштине Црне Горе-наводе у саопштњеу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:28