Дрва за огријев насложена код стамбених зграда у Беранама / Д.Ј.
18/01/2022 u 07:19 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрва и даље замјена за централно гријање у Беранама

Разумијемо очекивања грађана, али пројекат топлификације града захтијева озбиљне припреме и обезбјеђивање значајних средства, саопштили су из локалне управе, иако је све требало да буде завршено још 2015. године

БЕРАНЕ – Иако се у стратешком плану развоја општине Беране за период од 2012. до 2017. године нашао и пројекат топлификације града заснован на искориштавању обновљивих извора енергије, од те инвестиције нема ништа ни до данашњих дана. У поменутом документу назначено је да је рок за завршетак пројекта топлификације 2015. година и да је локална управа у том правцу започела одређене активности које се тичу израде пројектне документације. Но, и поред тога већина Беранаца, као и претходних, и ове зиме углавном користи дрва за загријавање својих просторија, уз констатацију да је централно гријање у граду на Лиму још увијек мисаона именица. Из локалне управе наводе да се питање топлификације града, с обзиром на то да се ради о скупом пројекту, мора реално посматрати и покушати да се кроз једну дугорочнију причу ријеши на прави начин. Нагласили су да то значи да се, поред обезбјеђивања неопходних средстава, мора доћи до квалитетног пројекта који ће временом постати исплатив.

– Разумијемо очекивања грађана, али пројекат топлификације града захтијева озбиљне припреме и обезбјеђивање значајних средства. Показало да је претходна локална власт, под вођством ДПС-а, олако ушла у ову причу и да је неозбиљним приступом просто упропастила покушаје одређених европских стучњака да овај пројекат уподобе нашим приликама. Искрено се надамо да ће у неком наредном периоду топлификација постати реална прича за наш град – саопштили су из локалне управе.

Из ДПС-а обећавали и топлу воду током цијеле године

Из коалиције "Здраво Беране" тврде да је за вријеме владавине ДПС-а истицано да ће грађани уз топлификацију добити и топлу воду.

– "Експерти" из редова ДПС-а су истицали да је предвиђено да осим парног гријања у зимском периоду домаћинства имају топлу воду током читаве године, стим што би топлана током љета производила електричну енергију. Наводили су да би као гориво користила биомасу, отпад и отпадно дрво, чиме би се, осим енергетских уштеда, допринијело и очувању животне средине. Наглашавали су да ће санитарна депонија и рециклажни центар бити од велике користи као сировинска база за рад будуће топлане. Но, вријеме за нама показало је да се радило о чистим обманама – навели су из коалиције "Здраво Беране".

Још 2010. године локално руководство, када је власт у Беранама вршила коалиција ДПС–СДП, обећало је грађанима да ће градска зона убрзо добити централно гријање и да ће након тога топлификација захватити читаво подручје од Берансела до Виницке. У том правцу иницирана је и израда физибилити студије која се односи на топлификацију града и механички, биолошки и термички третман отпада. Уговор о додјели донаторских средстава за израду поменуте студије 2010. годинe потписали су тадашњи предсједник Општине Вука Голубовић и директор Центра за међународну развојну сарадњу Републике Словеније Гашпар Јеж. У том уговору прецизирано је да се извођач обавезује да у року од девет мјесеци заврши израду поменуте студије, те да је Општина Беране, као наручилац посла, дужна да у року од 30 дана након израде студије и испостављеног рачуна извођачима плати 100.000 еура. Истакнуто је да реализација ових пројеката изискује издвајања од преко 40 милиона еура, која се добрим дијелом могу обезбиједити преко Европске банке за реконструкцију и развој.

Цијела ова прича завршила се само на обећањима. Умјесто било какве реализације замишљеног и обећаног, у међувремену предузеће "Биоинвест" утужило је Општину Беране тражећи наплату дуга од 100.000 еура на име израде физибилити студије.

Из локалне управе су цијело вријеме тврдили да је тужба потпуно неоснована и да је утврђено да у посједу Општине Беране нема поменуте студије, као ни осталих пратећих докумената. Међутим, након бројних рочишта Врховни суд је прошле године пресудио да Општина Беране плати назначени дуг који је са каматама и судским трошковима достигао износ од 150.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:59