Представници дрвопрерађивача представили своје виђење стања у шумама / -Д.Ј.
27/02/2022 u 16:09 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрвопрерађивачи из Берана представили платформу о газдовању државним шумама: Обловина да буде доступна свима

Предлажемо да Управа за шуме у свакој општини издвоји дио шуме за продају локалним дрвопрерађивачима, а дио шума предвиђених за сјечу да да на јавну продају, истакао је Бранко Караџић предсједник Савеза дрвопрерађивача Црне Горе

Преко 70 власника погона за прераду дрвета са подручја читаве Црне Горе одржали су састанак у Беранама на ком су расправљали о предлогу платформе о доступности сировине из државних шума. На састанку је формирна радна група која ће сачинити коначан предлог платформе и доставити га Влади и Управи за шуме. Констатовано да је ниво прераде дрвета у Црној Гори најнижи у региону, иако се ради о држави која је у Европи најшумовитија. Изнијето је мишљење да је такво стање узроковано досадашњим лошим управљањем државним шумама при чему мањи дрвопрерађивачи нијесу могли да дођу до сировине за рад. То је, између осталог, како је речено током састанка, довело до незапослености, пропалих инвестиција, расељавања становништва и ниског нивоа животног стандарда на сјеверу државе. Дрвопрерађивачи су казали да су из тих разлога одлучили да сачине платфотму за доступност сировине из државних шума која ће допринијети да сви власници погона за прераду дрвета ставе у функцију расположиве капацитете.

-Платформа, прије свега, треба да обезбиједи сигуран и доступан начин набавке сировине из државних шума свим дрвопрерађивачима, а не само привилегованим концесионарима који су у минулом периоду на штету свих нас правили праву касапницу у тим шумама. Зато предлажемо да Управа за шуме у свакој општини издвоји дио шуме за продају локалним дрвопрерађивачима како би они могли да дођу до сировине за рад сразмјерно својим потребама. Такође, предлажемо да Управа за шуме преостали дио шума предвиђених за сјечу да на јавну продају гдје ће, поред испуњавања законских услова за пословање и посједовање погона, главни и једини услов за куповину дрвета бити понуђена цијена.Сматрамо да би на овај начин дрвопрерађивачи у свим општинама на једноставан начин долазили до сировине за рад, да би од тога имали користи и држава и локалне заједнице и да би се се тако увео ред у државним шумама – истакао је Бранко Караџић предсједник Савеза дрвопрерађивача Црне Горе.

Са њим се сагласио и Еско Барјактаровић, рекавши да надлежне државне институције, а прије свега тужилаштво, морају испитати шта се све у претходниом периоду радило у државним шумама од стране приволегованих концесионара и тајкуна.

-Да би дошли до једне здраве и одговарајуће ситуације за додјелу државних шума на коришћење, мора се извести на чистац шта се све радило у тим шумама, јер је држава због општег јавашлука и несавјесног пословања појединаца само у једној години имала штету од 30 милиона еура. Морамо до знамо да смо досад у Црној Гори имали најјачу шумску мафију. Све док се тој мафији не стане на крај Црна Горе неће видјети Европе – нагласио је Барјактаровић.

Са састанка је затражено да се што прије распишу тендери за продају дрвета у дубећем стању како би дрвопрерађивачи могли да крену са радом. Такође, затражено је да њихова платформа, чију ће форму убрзо финализовати, добије зелено свијетло од Управе за шуме.

-Сировине има довољно само је треба правилно расподијелити. У тој расподјели локални дрвопрерађивачи у свим општинама морају да имају предност, односно морају да добију гаранције да ће моћи да дођу до сировине, јер у супротном сви ће морати да затворе своје погоне – навео је Рашид Марковић.

Са састанка је упућема пуна подршка актуелном директориу Управе за шуме Срђану Пејовићу, уз констатацију да је на доборм путу да уведе ред у државним шумама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 16:42