/ Представници плавских дрвопрерађивача захтијевају реакцију Управе за шуме - Д.Ј.
07/06/2021 u 07:15 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрвопрерађивачи из Плава поручују: Спријечићемо похару шума на Чакору

Од Управе за шуме захтијевамо да спријечи сваку даљу сјечу шуме на овом подручју, јер постоје бројни докази да су цијелу процедуру око додјеле концесија пратиле незаконите радње, истиче Есад Барјактаревић

Ни по цијену живота нећемо дозволити да привилеговани концесионари и даље неконтролисано раубују природне ресурсе који припадају свима нама, поручили су јуче представници дрвопрерађивача са подручја Плава. Истакли су да ће животима бранити државне шуме, које су, како су навели, последњих година доживјеле праву касапницу. Њихова реакција услиједила је након што је Основни суд у Плаву донио рјешење којим се одређује привремена мјера на основу које се концесионару "Пеленгић трејд" омогућава коришћење пута ради експлоатације шуме са простора Чакора.

– Прошле године успјели смо да спријечимо даље тотално пустошење шуме у дијелу Чакора од стране привилегованих концесионара који су на овом подручју незаконито ушли у државне посједе у намјери да за себе уграбе велику корист, а свима нама, почев од државе па до локалне управе, нанесу огромне штете. Сада је суд, доносећи рјешење о привременој мјери, тим истим концесионарима дозволио да поново уђу у те посједе. Зато од Управе за шуме захтијевамо да спријечи сваку даљу сјечу шуме на овом подручју, јер постоје бројни докази да су цијелу процедуру око додјеле концесија пратиле незаконите радње – навео је у име дрвопрерађивача Плава Есад Барјактаревић.

Дрвопрерађивачи тврде да је на терену сасвим другачија слика у односу на оно што је дефинисано првобитним уговором који је Управа за шуме склапала са концесионарима.

image
Посјечена стабла на подручју Плава - Д.Ј.

– Првобитни извођачки пројекат усвојен је на законит начин. Међутим, касније су прављене измјене и допуне тог извођачког пројекта потпуно нелегално, како би се привилегованом концесионару омогућило да експлоатише шуму на локалитетима који нијесу предвиђени планом сјече. Те измјене нијесу заведене у књигама. Концесионару је првобитно било дозначено да сијече шуму у дијелу Виситора и Муринске ријеке, али му је касније на незаконит начим, кроз измјене извођачког пројекта, омогућено да уђе у висококвалитетну шуму на Чакору и да тако крене са правом похаром. Такође, кроз разне махинације, концесионару је омогућено да од укупне дрвне масе која му је дата на коришћење, мимо плана сијече више четинара него лишћара, и тиме, кроз разлику у цијени, незаконито стиче богатство. Све ово је предочено тужилаштву од кога очекујемо брзу реакцију, како би се коначно стало накрај онима који су изиграли закон – истичу плавски дрвопрерађивачи.

Нанесена штета државном и општинском буџету

Дрвопрерађивачи тврде да је концесионарима омогућено да концесије добијају по изузетно ниским цијенама и да је тако држави и локалној управи нанесена огромна штета.

– Управа за шуме је 2008. године са концесионаром ДОО "Пеленгић трејд" склопила дугогодишњи уговор којим су дефинисане и цијене за концесије, и то 17 еура за метар кубни четинарске бруто дрвне масе, и 6,5 еура за лишћаре. Стручни људи из Подручне јединице Управе за шуме из Плава су у међувремену предлагали, што је било и реално, да се цијена за четинаре подигне на 35,60 еура по кубном метру, а за лишћаре на 13 еура, али то није прихваћено. На овај начин концесионару је омогућено да користи државну шуму по багателним цијенама и да тако наноси огрому штету државном, а тиме и општинском буџету. Притом садашња локална управа ћути, иако је принуђена да се задужује за сервисирање основних обавеза – истакли су дрвопрерађивачи из Плава.

Они тврде да свако ко хоће може да се увјери да су концесионари направили праву касапницу у државним шумама.

– Обишли смо раније шуме у дијелу Ваганице, недалеко од границе са Косовом, и наишли на стравичан призор. Концесионар је на том мјесту немилице порушио мноштво стабала. Такав масакр је причињаван и на другим мјестима. Поручујемо да ћемо зауставити економски и еколошки злочин којем прибјегавају људи из одређених центара моћи – поручили су дрвопрерађивачи и затражили да се у даљој процедури и њима омогући да обезбиједе сировину за рад. Истакли су да су због недостатка маретијала доведени у ситуацију да затварају своје погоне. Због тога су од Владе затражили да им на основу законских уредби обезбиједи одређену количину дрвне масе.

– Око 70 одсто шума на подручју плавске општине припада Националном парку "Проклетије". Преосталих 30 одсто дато је на коришћење привилегованим концесионарима, а нико од нас дрвопрерађивача са подручја Плава у последњих десет година није добио концесију у државним шумама, због чега је наш рад доведен у питање. Уколико би нам држава омогућила да несметано долазимо до сировине, онда бисмо ми обезбиједили сигурно преко сто радних мјеста – поручују плавски дрвопрерађивачи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:25