Предствници дрвопрерађивача из Плава захтијевају рекаицју премијера / -Д.Ј.
05/07/2021 u 06:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрвопрерађивачи из Плава позвали премијера да заустави похару државних шума

У последњих десетак година евидентирана је прекомјерна сјеча од 3.000 кубика четинара. Посјечено је око 5.000 кубика молике, иако се зна да се ради о заштићеној врсти четинара, наводе плавски дрвопрерађивачи

Представници Удржења дрвопрерађивача из Плава позвали су јуче премијера Здравка Кривокапића да предузме неопходне мјере у циљу раскида концесионог уговора који је по питању експлоатације државних шума са подучја ове општине Управа за шуме потписала са предузећем "Пеленгић трејд". Казали су да премијера на то обавезују бројне неправилности које годинама прате рад поменутог концесионара у газдинској јединици "Виситор Чакор". Навели су да је премијер Кривокапић последња инстанца којој, послије свега, могу да се обрате у нади да ће, како су навели, зауставити даљу похару плавских шума.

- Досад смо се обаћали свим релевантним инстанцама у Црној Гори предочавајући бројне неправилности које прате експлоатацију шума на подручју Плава од стране концесионара и одговорних у Управи за шуме. Та наша обраћања, укључујићи и она Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства, досад нијесу дала неке нарочите резултате, чиме је настављена класична похара плавских шума и девастација животне средине. Нијесу нам помогли ни бројни докази који свједоче о немилосрдном уништавању шумског блага и кршењу важећих прописа по питању газдовања шумама. Послије свега остало нам је да позовемо премијера Кривокапића да, као најодговорнији човјек у Влади, сагледа чињенично стање и раскидом концесионих уговора заустави даљу пљачку наших шума – навео је у име дрвопрерађивача Плава Еско Барјактаревић.

И док из предузећа "Пеленгић трејд" наводе да раде у складу са важећим прописима, дрвопрерађивачи су изнијели тврдње да и најобичнији лаик може да увиди да су приликом експлоатације шума са Чакора и других локалитета прибјегавало незаконитим радњама.

image

Поглед на шуме на Чакору

-Д.Ј.

-Указали смо да нигдје нема оргиналног извођачког пројекта за сјечу шуме, већ само некаве копије. Уз то од 2011. године није вршено сравњење, односно примопредаја радова од стране концесионара "Пеленгић трејд" ни у једном одјељењу. У последњих десетак година евидентирана је прекомјерна сјеча од 3. 000 кубика четинара. Посјечено је око 5. 000 кубика молике, иако се зна да се ради о заштићеној врсти четинара. Такође, извјештај државне комисије указује да је велики број стабала посјечен без серијског броја, односно плочице. Евидентирано је 15 стабала које немају дознаке, а посјечена су и шумар их је примио и ударио пријамни чекић. У извјештају државне комисије стоји и да недостаје 362 стабла у односу на књиге дознаке у одјељењу 9 на локалитету Јечмиште. Посебно је погубно што концесионар и даље за четинаре плаћа концесиону накнаду држави у висини од 17 еура по кубику, иако се зна да би та цијена реално требало да износи 35 еура. На крају, имамо и закључак који је једногласно донијела СО Плав којим се тражи од Владе да извши сравњење са концесионаром и раскине концесиони уговор. Сматрамо да су изнијете неправилности довољан разлог да се удовољи нашим захтјевима и захтјевима великог броја грађана који се залажу за очување наших шума – истакли су дрвопрерађивачи.

У МЗ Мурина уништени мостови и путеви

Из мјесне заједнице Мурина тврде да концесионари уопште не поштују саобраћајне прописе који се тичу ограничења транспорта терета на путевима у општини Плав.

-На главом мосту на Мурини постоји знак који указује да се преко њега не смију превозити терети већи од 20 тона. Међутим, концесионари свакодневно са тешким камионима кроз Мурину превозе балване чији терет достиже тежини и до 70 тона. Такође, на нашим путевима постоје низ других мостова који су поклекли под теретом тешких камиона и које концесионари константно недозвољено оптерећују. Уз то ти тешки камиони су оштетили и макадамске путеви и асфалтну саобраћајницу која од Мурине води према Чакору. Погубно је што се све то ради наочиглед оних који треба да санкционишу овакве радње – навели су из Мјесне заједница Мурина.

У обраћању премијеру Кривокапићу дрвопрерађивачи су истакли да имају утисак да надлежни у државним институцијама, дајући подршку концесионарима, окрећу главу од бројних пропуста који се причињавају у државним шумама.

-Ми полако губимо повјерење у домаће институције. Зато би било добро да премијер формира комисију од међународних експерата који био имали задатак да "прочешљају" рад Управе за шуме. Сигурни смо да би се поштеним о објективним испитивањем у потпуности сагласили са нама – поручили су дрвпопрерађивачи из Плава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:46