Подручје Чакора богато шумом / -Д.Ј.
13/07/2021 u 07:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Дрвопрерађивачи из Плава позвали стране експерти да сачувају домаће шуме

Наша настојања да се заустави овакав јавашлук остала су узалудна, јер одговорни у државним институцијама прећутно дозвољавају концесионарима да раде шта хоће, стога нам је остало да помоћ затражимо од међународних организација да стопирају даљу девастацију, истиче Еско Барјактаревић

Представници Удружења дрвопрерађивача позвали су јуче међународне организације које се баве очувањем природе и животне средине да се ставе у заштиту шума на подручју Плава. Казали су да су сва њихова обраћања домаћим институцијама, од којих су тражили да се предузму неопходне мјере у циљу раскида концесионог уговора који је по питању експлоатације државних шума Управа за шуме потписала са концесионарима, остала узалудна. Истакли су да су просто немоћни да се супроставе недозвољеним радњама које се одигравају на подручју Чакора и других локалитета и да послије свега траже посредовање европских експерата.

-Само слијеп човјек не би могао да уочи бројне нерегуларности које прате експлоатацију државних шума са простора наше општине. То је права похара коју је тешко ријечима описати. Наша настојања да се заустави овакав јавашлук остала су узалудна, јер одговорни у државним институцијама, прије свега у Управи за шуме, прећутно дозвољавају концесионарима да раде шта хоће и да се незаконито богате. Између осталих, обраћали смо се премијеру Кривокапићу и министру пољопривреде Стијовићу тражећи да стану на крај неправилностима које годинама прате рад концесионара у газдинској јединици "Виситор Чакор". Међутим, од њих нема ни јава ни гласа иако је министар Стијовић својевремено изјавио да је поднио кривичне пријаве против одређених концесионара који су систематски кршили концесионе уговоре. Послије свега, остало нам је да помоћ затражимо од међународних организација у нади да ће посредовати да се стопира даља девастација природног богатсвтва у општини Плав, јер је садашње стање неодрживо – навео је је у име дрвопрерађивача Плава Еско Барјактаревић.

Примијенити искуства из Европе

Дрвиопрерађивачи из Плава захтијевају да се искуства развијених европских земаља по питању газдовања шумама, пренесу на домаћи терен.

-Имали смо прилике да видимо како се газдије шумама у срећним и развијеним земљама. Ту је незамисливо да се прибјегне некој недозвољеној радњи, јер тамо важе строги закони на основу којих се оштро санкционише свака нерегуларност. Бројне земље су увеле и мораторијум на сјечу шуме у жељи да сачувају оно што им је мајка природа подарила. Са друге стране код нас се ради све да се шуме униште, а појединци обогате. Зато тражимо да се та искуства и стратегија управљања шумама пренесу у Црну Гору како би бар донекле спасили оно што се спасити може - истакли су дрвопрерађивачи.

И док из Управе за шуме и концесионар "Пеленгић трејд" тврде да се експлаотација шуме врши у складu са законом дотле дрвопрерађивачи истичу да ће сваки иоле поштен стручњак за ову област констатовати супротно.

-Тражимо да дођу стрчњаци из иностранства и да они испитају ко је овдје у праву. Тим прије јер су домаћи инспектори под великим притиском центара моћи који контролишу ову област. Само независни фактори са стране ово могу да изгурају на чистач, јер се добија утисак да су моћници из шумске мафије покуповали све који би могли да омету њихов рад у државним шумама – навели су дрвопрерађивачи, додајући да уништени мостови и путеви свједоче бахатост концесионара, који, како твде, превозећи тешке терете, иза себе остављају девастирану инфраструктуру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

30. maj 2024 22:02