Посјечена шума на простору Чакора / -Д.Ј.
14/06/2021 u 07:30 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрвопрерађивачи из Плава тврде: Концесионе накнаде нису усклађиване 13 година

Сигурно да неусклађивање цијена концесионих накнада треба да заинтересује тужилаштво, јер оправдано сумњамо да се овдје ради о коруптивним радњама, чиме је оштећен и општински и државни буџет, каже Есад Барјактаревић, пише "Дан"

Након што су из Управе за шуме устврдили да се газдовање државним шумама спроводи у складу за законом и да се у потпуности поштују важећи прописи и процедуре око додјеле концесија, реаговали су из Удружења дрвопрерађивача Плава, наводећи да такве констатације не одговарају чињеничном стању и ономе што се дешава на терену.

– Са невјерицом смо прочитали реаговање одговорних из Управе за шуме, јер њихови наводи не одговарају оном што пише у Уговору за додјелу концесија са предузећем "Пеленгић трејд" и оном што се односи на висину цијена по којој се концесинару уступа дрвна маса на коришћење. Наиме, члан 5 из концесионог уговора тачка 4 гласи "Усклађивање концесионе накнаде за сваку наредну годину, почев од 2009. године вршиће се према кретању цијена у дјелатности шумарства и дрвопрераде на годишњем нивоу и израчунава се као производ износа концесионе накнаде за 2008. годину и индекса раста цијена за дјелатност шумарства и дрвопрераде за претходну годину". Међутим, цијене за концесије од 17 еура за метар кубни четинарске бруто дрвне масе, и 6,5 еура за лишћаре које је Управа за шуме 2008. године утврдила склапајући уговор са концесионаром ДОО "Пеленгић трејд" нијесу усклађиване до данашњих дана. То се није десило иако су стручни људи из Подручне јединице Управе за шуме из Плава прије двије године предлагали, што је било и реално, да се цијена за четинаре подигне на 35,60 еура по кубном метру, а за лишћаре на 13 еура, Такође, стара цијена се и даље примјењује иако се она односила на шуму коју је концесионар експлоатисао са терена Муринске ријеке гдје је терен знатно неприступачнији и гдје је шума мање квалитетна у односу на подручје Чакора одакле је концесионар касније сјекао висококвалитетне четинаре. Сигурно да неусклађивање цијена концесионих накнада треба да заинтересује тужилаштво, јер оправдано сумњамо да се овдје ради о коруптивним радњама које су настале на релацији одговорних у Управи за шуме и самог концесионара, чиме је оштећен и државни и општински буџет – казао је у име дрвопрерађивача из Плава Есад Барјактаревић.

image

Остаци посјечених стабала на простору општине Плав

-Д.Ј.

Он је истакао да констатација из Управе за шуме да нема привилегованих концесионара није на мјесту.

– Ако за одговорне у Управи за шуме нема привилегованих концесионара, онда их позивамо да кажу како су људи који су прије петнаестак година дошли са рукама у џеповима раубујући наше шуме, за кратко вријеме постали милионери. Позивамо надлежне институције да испитају поријекло њихове имовине и утврде ко је све ту на сумњив начин долазио до новца. Уосталом, и сам министар пољопривреде Александар Стијовић недавно је изјавио да је поднио кривичну пријаву против концесионара "Пеленгић трејд" због одређених злоупотреба везаних за експлоатацију дрвне масе, док из Управе за шуме тврде да је све легално. Питамо се гдје је овдје истина – навели су дрвопрерађивачи, додајући да је непримјерено да из Управе за шуме коментаришу судска рјешења око привремених мјера за коришћење путева, јер нијесу странка у поступку.

Јасавић: Оловком избрисано 8.000 кубика грађе

Смијењени шеф Подручне јединице Управе за шуме Плав Ганија Јасавић тврди да значајна количина шуме, која је од стране концесионара посјечена у газдинској јединици "Чакор – Виситор", није евидентирана у званичним документима Управе за шуме.

– У минулом периоду запослени у Подручној јединици Управе за шуме Плав дозначили су, примили и отпремили шуму из Газдинске јединице "Чакор Виситор", док су концесионари потписали сваку отпремницу. Међутим, из Управе за шуме нијесу признали нашу документацију која се тиче 8.000 кубика посјечене дрвне масе. Једноставно та количина је оловком избрисана и регистра. Све ово би требало да провјере правосудни органи, јер ваљда боље знају људи на терену шта се ради него они који у Управи за шуме стискају тастере компјутера – навео је Јасавић.

Дрвопрерађивачи из Плава су поновили да ће државне шуме бранити животима. Позвали су представнике Владе да формирају мјешовиту комисију која би, између осталог, имала задатак да створи повољан амбијент да и дрвопрерађивачи из Плава дођу до неопходне сировине за рад.

– Из Управе за шуме тврде да ми нијесмо учествовали на тендерима за додјелу концесија. То је неистина, јер је наша документација и прије тендера била одбацивана због неких ситница, само да би се комплетне концесије додијелиле управо привилегованим концесионарима – истичу дрвопрерађивачи из Плава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:45