Дрвопрерађивачи Берана, Плава и Андријевице на једном од састанака / -Д.Ј.
19/06/2022 u 07:30 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрвопрерађивачи запријетили блокадом саобраћајница: Стоп за давање тендера шумској мафији

Принуђени смо да поновимо упутимо апел да се стане на крај фиктивном запошљавању као и наводном запошљавању особа са инвалидитетом, на које убирају премије и зарађују по раднику до 600 еура, наводе дрвопрерађивачи

Дрвопрерађивачи Берана, Плава и Андријевице запријетили су јуче да ће организовати протесте у виду блокада локалних саобраћајница, уколико се приликом објављивања тендера за додјелу сировине из државних шума један од критеријума буде и бодовање радника које су концесионари ангажовали прошле године. Навели су да ће, ако се наведени критеријум узме у обзир, уједно одговорним у Управи за шуме и Министарству пољопривреде поднијети кривичне пријаве за, како су навели, кршења закона.

-У више наврата је Савез дрвопрерађивача указивао јавности и надлежним институцијама да су привилеговани концесионари годинама фалсификовали документацију и тако на нелегалан начин долазили до сировине коју су препродавали по земљама региона и стицали богатсво кршећи забрану извоза. Због тога је највише трпјела финална производња и мали прерађивачи, јер нијесу могли доћи до сировине. Пошто појединци у Управи за шуме и Министарству пољопривреде ових дана на све начине покушавају да врате бодове на кадровску оспособљеност, односно бодове на фиктивне раднике из прошле године, принуђени смо да поновимо упутимо апел да се стане на крај фиктивном запошљавању као и наводном запошљавању особа са инвалидитетом, на које убирају премије и зарађују по раднику од 500 до 600 еура. Поред спорадичних указивања на ту незаконитост нико од надлежних није реаговао, поготово државне институције и тендерска комисија Управе за шуме која је, како се испоставило, тендер формирала по жељи шумске мафије. Зато поручујемо да ћемо против одговорних поднијети кривичне пријаве и кроз протесте блокирати саобраћајнице уколико се не уваже наше сугестије – истакли су дрвопрерађивачи Берана, Андријевице и Плава.

До сировине само уз раздужење одјељења

Из Удружења дрвопрерађивача су затражили да се ове године обавезно уведе услов на тендеру да право учешћа имају они концесионари који су раздужили одељења из претходних година.

-Одељења по закону треба да се раздуже до 31.12. сваке године а код нас привилеговани, без раздужења, располажу одјељењима и по 12 година. Савез дрвопрерађивача пита министарство и Управу за шуме зашто не ставе бодовање из прошлих година на финалну производњу, пошто на сваком састанку траже да сви прелазимо на финалну производњу, а сами то не стимулишу. Напротив. Свјесни смо да ни то не би одговарало привилегованим концесионарима, јер се нијесу бавили набавком машина за финалну производњу већ искључиво шверцом сировине- наводе дрвопрерађивачи Берана, Плава и Андријевице.

Казали су да оправдано симњају да одговорни у надлежним институцијама поново прилагођавају тендере привилегованим концесионарима.

-Пошто 42 Влада због недостатка финансијских средстава за рефундирање зарада радника са инвалидитетом није уплаћивала средства тим фирмама скоро пола године, онда су те '"хумане'' фирме видјеле да нема више зараде, па су након медијских прозивки за злоупотребе, почеле са отпуштањем тих радника. Тако су урадили ове године након чега су њихови пријатељи у министарству и Управи за шуме кренули са пропагандом да морају бити бодовани радници из прошле године. Заправо, мимо тог услова привилеговани концесионари не би моги ни по једном законском основу да учествују на тендеру – истичу дрвопрерађивачи Берана, Плава и Андријевице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:15