Čakor / -FOTO: DAN
14/03/2023 u 06:08 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Država 23 godine izbjegava da podigne ratne rampe na Čakoru

Prosto je neshvatljivo da je put preko Čakora toliko godina zarobljen administrativnim zabranama, žale se mještani

Put koji, u dužini od oko 60 kilometara, preko Čakora povezuje Murinu i Peć КFOR je zatvorio za saobraćaj u vrijeme ratnih dešavanja 1999. godine, a njegovo ponovno otvaranje nije uslijedilo ni do današnjih dana, iako su za tako nešto podnesene brojne inicijative sa različitih adresa.

U Opštini Plav su saglasni da je velika šteta za čitavi region što se pomenuta saobraćajnica više od 23 godine nalazi u blokadi, uz tvrdnju da to negativno utiče na cjelokupni razvoj čitavog kraja.

– Mi sa lokalnog nivoa konstantno ukazujemo da je neophodno što prije ponovo staviti u potpunu funkciju put koji preko Čakora vodi do Peći. Stavljali smo do znanja da je neophodno po hitnom postupku uspostaviti granični prelaz na ovom putu i to na samoj granici između Crne Gore i Кosova. Međutim, to se nije desilo ni do današnjih dana, što je zaista velika šteta, ne samo za našu opštinu, nego i za čitavi region. Tim prije kad se zna da se radi o saobraćajnici koja nudi efikasnije razmjene dobara i lakše cirkulacije, ne samo lokalnog stanovništva nego i brojnih turista koji izražavaju želju da posjete ove postore. Poslije svega, hoću da se nadam da će nadležni državni organi u narednom periodu imati više sluha da riješe ovo pitanje na dobrobit svih nas – naveo je Nihad Canović, predsjednik Opštine Plav, u izjavi za "Dan".

image
-FOTO: TVITER, NIHAD CANOVIć

Pomenuta saobraćajnica se i dalje nalazi u blokadi bez obzira što je svojevremeno predstavljala najkraću vezu kojom su se jugoistočna Srbija, Кosovo i Makedonija povezivale sa Jadranskim morem.

image

Čakor

-FOTO: DAN

Granični prelaz na ovom putu, koji je sagrađen prije skoro sto godina, nije još uvijek uspostavljen, iako su iz Vlade Crne Gore godinama to uporno najavljivali.

Mještani Murine i okolnih sela navode da bi država konačno morala da prepozna važnost ponovnog uspostavljanja saobraćaja preko Čakora.

image

Murino 

-FOTO: DAN

– Prosto je neshvatljivo da je put preko Čakora toliko godina zarobljen administrativnim zabranama. To u velikoj mjeri kumuje još većoj razvojnoj stagnaciji čitavog kraja. Ako svi zagovaramo razvoj turizma i valorizaciju prirodnih potencijala onda bi bio red da shvatimo da se zatvorenim putevima ne podržava ta priča. Zato pozivam državu da skine rampu sa ovog puta i da uz snažniju podršku nerazvijenim područjima, kao što je ovo, da doprinos ponovnom oživljavanju ovih krajeva – kaže mještanin Baćko Vlahović.

Zaustaviti prevoz tereta većeg od 20 tona

Mještani Murine zatražili su od nadležnih organa da sankcionišu prevoznike koji ne poštuju saobraćajnu signalizaciju postavljenu na putu koji od Murine, preko Gornje Ržanice i Velike, vodi do planinskog prevoja Čakor.

Naglasili su da na Murinskom mostu postoji znak kojim se zabranjuje prevoz tereta većeg od 20 tona. Međutim, kako su naveli, teški kamioni natovareni balvanima svakodnevno, naočigled svih, pomenutim putem prevoze terete čija se težina kreće i preko 40 tona.

Naglasili su da se na taj način dodatno uništava saobraćajnica koja vodi prema Čakoru i tako nanosi velika šteta lokalnom stanovništvu.

– Pozivamo da se put prema Peći stavi u funkciju i da se početna dionica do Čakora zaštiti od nasrtaja teških kamiona koji prevoze ogromne količine drvne mase, posječene na području Murine – naglasili su mještani.

Iz Nevladinog udruženja "Кlub Velika" takođe podržavaju inicijativu da se što prije, uz uspostavljanje posebne zaštite za područje Čakora, otvori put koji preko ovog planinskog prevoka vodi ka Peći.

– Narod ovoga kraja je vjekovima bio prirodno upućen prema Metohiji. Zato je putem preko Čakora cirkulisao veliki broj ljudi. Sada je sve to stalo. Zato insistiramo da se ponovno uspostavi saobraćaj prema Peći, s tim da se granični prelaz postavi tamo gdje su prirodne i istorijske granice. Nadležni konačno moraju da shvate da se Čakor ne smije posmatrati samo kao sirovinska baza za eksploataciju šume, već kao područje od izuzetne turističke i svake druge važnosti – poručili su iz pomenutog udruženja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su isticali da su još 2014. godine vlade Crne Gore i Кosova u Prištini potpisale sporazum o izgradnji graničnog prelaza Кotlovi – Кućište.

Navodili su da je ovaj sporazum naredne godine stupio na snagu i da su tada formirane ekspertske komisije za njegovo sprovođenje.

No, i pored toga povezivanje Murine i Peći preko Čakora nije uspostavljeno, bez obzira što je još 2011. godine, uz postavljanje signalizacije, izvršena rekonstrukcija puta na crnogorskoj teritoriji i što se u vladinim dokumentima navodi da je to preduslov efikasne prekogranične saradnje Crne Gore i Кosova.

Tako je sada između Crne Gore i Кosova u funkciji samo jedan granični prelaz i to Кula – Savine vode na putu Rožaje – Кula – Peć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:54