/ Детаљ из Пљеваља - Б.Је.
12/06/2021 u 06:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дугови пљеваљске локалне управе мањи за 2,5 милиона

Укупне обавезе Општине Пљевља у 2020. години, са недоспјелим каматама у периоду отплате, смањене су са 17,345 милиона на 14,868 или за 2,477 милиона еура, саопштено је за "Дан" из локалне управе

ПЉЕВЉА – Након више од једне деценије невоља са презадуженошћу пљеваљска локална управа планира да своје обавезе сведе на прихватљиви ниво, односно на ниво који неће превише оптерећивати њену годишњу ликвидност. Та могућност је реална у случају ако се овогодишњи план буџета оствари и ако не дође до пада прихода.

-Укупне обавезе Општине Пљевља у 2020. години, без недоспјелих камата по кредитима у периоду отплате, смањене су са 16,558 милиона еура, на почетку године, на 14,157 милиона на крају године или за 2,401 милиона, а са недоспјелим каматама у периоду отплате са 17,345 милиона на 14,868 или за 2,477 милиона еура, саолпштено је за "Дан" из локалне управе.

Истичу да је током прошле године потигнут успјех у смањивању доспјелих обавеза за готово милион и по еура.

-За стабилност финансија у Општини Пљевља посебно је значајно смањење доспјелих обавеза са 5,467 на 3,982 милиона еура или за 1,485 милиона. Највеће доспјеле обавезе су за порезе и доприносе, као и за обавезе према предузећу "Чистоћа", док су остале обавезе значајно смањене и не могу битније угрозити ликвидност и финасијску стабилност Општине, тврде у локалној управи.

Задужења расла од 2006. до 2011. године

Занимљиво је да је до 2006. године Општина Пљевља финансијски добро функционисала,а дуг је био око милион еура, док су потраживања била око три милиона еура. Након локалних избора и одласка Радомана Гогића (СНП), са функције предсједника општинска дуговања су кренула да се умножавају. До презадужености локалне управе дошло је у периоду од 2006. до 2011. године, у вријеме када су ДПС кадрови вршили извршну власт. У том периоду предсједник Општине био је Филип Вуковић, а општински менаџер и директор Службе за изградњу и развој био је садашњи предсједник општине Игор Голубовић. За пет године Општина је задужена око 20 милиона еура. У том периоду уведена је пракса да се исплаћују нето зараде, а дугови за порезе и доприносе су се гомилали. Предсједника локалне управе Милоја Пуповића (СНП), 2011. године сачекало је 213 пресуда спремних за извршење. Да би избјегли финансијски колапс општинска управа је да подиже нове кредите. Та пракса настављена је и у првој години управе предсједника општине Мирка Ђачића (ДПС), који је донио одлуку да више нема кредитних задужења, па се ситуација значајно промијенила набоље.

 

-Динамика измирења недоспјелог дуга је веома повољна јер се репрограмиране пореске обавезе и кредитне обавезе плаћају у периоду од наредних 14 година, а дуг према ЕПЦГ у периоду од наредних осам година. Максимална годишња оптерећеност буџета овим обавезама у наредном периоду износи 1,050 милиона еура. Имајући у виду садашњи ниво прихода у Општини Пљевља извјесно је да ове обавезе не могу битније угрозити финансијску стабилност - саопштено је из пљеваљске локалне управе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:08