/ - FOTO: SKRINšOT, TVCG
08/01/2023 u 21:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Prije deset godina smo upozoravali na ugrožen kvalitet vazduha

Ona je rekla da je toplikfikacija krajnji projekat koji bi doveo do poboljšanja kvaliteta ali i taj projekat zahtijeva širu, međuresornu saradnju

Prije deset godina smo upozoravali na ugrožen kvalitet vazduha i od tada ništa posebno nije urađeno, što predstvalja nažalost neslavan jubilej, kazala je Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine u Dnevniku TVCG.

Ona je rekla da je toplikfikacija krajnji projekat koji bi doveo do poboljšanja kvaliteta ali i taj projekat zahtijeva širu, međuresornu saradnju, a ozbiljnost u realizaciji tog projekta podrazumijevala bi inkluzivan pristup, prenosi portal RTCG.

Đukanović je rekla da maske koje bi bile preporučene jesu maske N95 koje po specifikacijama mogu da zadrže čestice od dva do pet mikrometara i nada se da će IJZ tu mjeru pridružiti onima koje su već dostupne.

-Posljednji podaci u Pljevljima i Bijelom Polju, naši aparati registruju veoma velike koncentracije po 200 mikorgrama po metru kubnom, a podaci za centralni i južni region bili su zadovoljavajući-navela je Đukanović.

Kako je istakla, mjera koju je preduzela EPCG, subvencija za plaćanje električne energije, zaista je stimulativna mjera. To je, napominje, pohvalno i stimulativno.

Objasnila je da što se nabavke prečišćivača vazduha tiče, objektivno takva aktivnost zahtijevala bi mnogo širu procjenu i ocjenu. Đukanović navodi da komercijalni prizvodi odnijeti u Pljevlja predstavljaju više simboličan čin, koji pokazuje da Vlada želi da pomogne.

-Nema kratkoričnih mjera koje bi mogle da dovedu do drastičmog smanjenja koncentracije zagađujućih materija, kada su u ovako velike koncengracije u pitanju"-naglasila je Đukanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:55