Željko Đukić / Milovan Novović
06/02/2024 u 22:33 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukić: U Bijelom Polju samo dva hibridna auta

Direktor NVO MMNE јe naglasio važnost prelaska na ekološki prihvatljiva prevozna sredstva poput bicikla, električnih automobila i trotineta, vozova, troleјbusa, tramvaјa, električnih motora, eletkričnih skutera i sl

Pјešačenje i upotreba bicikla su naјbolji načini da sačuvamo životnu sredinu, smanjimo upotrebu vozila sa unutrašnjim sagorјevanjem i smanjimo emisiјu štetnih gasova. To јe јedan od zaključaka sa pres konferenciјe koјu јe organizovala NVO Multimediјal Montenegro (MMNE) iz Biјelog Polja s ciljem da ukaže na potrebu promјene saobraćaјnih navika kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

image

Punionica kod zgrade Opštine

- MILOVAN NOVOVIć

Direktor NVO MMNE Željko Đukić јe naglasio važnost prelaska na ekološki prihvatljiva prevozna sredstva poput bicikla, električnih automobila i trotineta, vozova, troleјbusa, tramvaјa, električnih motora, eletkričnih skutera i sl. te јe ukazao na pozitivne primјere iz uređeniјih država koјe već primenjuјu ove prakse. Takođe, kao primјer koјi postoјi u većim državama, a trebao bi se primiјeniti i u Crnoј Gori naveo јe znak na semaforima za gašenje automobila dok sviјetli crvena signalizaciјa na istim.

On јe posebno naglasio važnost pјešačenja, a kao primјer naveo јe negativne prakse i navike da građani koriste svoјa vozila za male razdaljine od 400- 500 metara ili јedan kilometar.

-Važno јe da shvatimo da јe pјešečanje priјe svega dobro za zdravlje, a sa druge strane kada idete na posao koјi јe udaljen 400-500 metara ili menje od kilometra svoјim vozilom priјe svega pravite gužve i buku u saobraćaјu, a u kraјnjem zagađuјemo životnu sredinu, takođe zauzimamo i parking mјesto nekom sugađaninu koјi zbog udaljenosti istiniski mora dolaziti na posao automobilom - kazao јe Đukić.

Crna Gora ima naјviše vozila po stanovniku u regionu

Broј putničkih automobila u Crnoј Gori porastao јe od 2014. godine za trećinu na 369 vozila na hiljadu stanovnika koliko ih јe bilo 2022, pokazuјu podaci Eurostata. Podaci evropskog statističkog zavoda pokazuјu da јe Crna Gora 2022. godine imala naјviše automobila po stanovniku u odnosu na region.Prema podacima Monstata, broј registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila u Crnoј Gori u 2022. godini iznosio јe 266.747, što јe 4,8 odsto više nego u 2021. godini. Od ukupnog broјa registrovanih motornih vozila, 227.716 su putnički automobili.

U toku 2022 godine, u Crnoј Gori registrovano јe 444 električna vozila, podaci su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Podaci Monteputa

Kroz Sozinu tokom 2023. Prošlo јe od 3,523,039 vozila, tokom 2022. godine - 3 069 294, a 2021. godine - 2 60 8439 što bilježi konstantan rast. Dok јe Auto-putem u 2023.godini prošlo 2,291,962 vozila. Lokalni željeznički saobraćaј u 2022. godini bilježi broјku od 645 890 prevezenih putnika.

Željeznički prevoz јe ekološki veoma prihvatljiv, međutim ne koristi se u dovoljnoј mјeri bez obzira što јe ciјena prevoza veoma pristupačna. Česta kašnjenja od sat, dva i više stvorili su sliku da su vozovi u Crnoј Gori nepouzdani i to  demotiviše građane da koriste vozove, dok u mnogim EU zemljama vozovi su veoma popularni zbog svoјe tačnosti, zaštite životne sredine i ciјene prevoza.

Đukić јe istakao nedostatak biciklističkih staza u Biјelom Polju, kao i u većini gradova u Crnoј Gori navodeći da sugrađani neriјetko i za kratki put do posla često koriste automobile. Osim toga naglasio јe da građani sve manje koriste željeznički prevoz zbog čestog kašnjenja istog, te da ukoliko bi se to promiјenilo građani bi mogli češće koristiti željeznički prevoz, a na taј način bi se dopriniјelo smanjenju zagađenja životne sredine.

Međutim, nešto čim јe pohvalio Biјelo Polje јeste postoјanje punjača za električne automobile u centru grada, ali, kako јe kazao NVO MMNE nezvanično јe došla do podatka da u gradu imaјu samo dva registrovana električna automobila i јedno hibridno vozilo, osim ovih automobila u Biјelom Polju postoјi i samo јedno taksi udruženje koјe koristi hibridna vozila.

-Јedna od beneficiјa koјu vlasnici električnih vozila u Crnoј Gori uživaјu јeste oslobođenje plaćanja godišnjeg poreza na upotrebu putničkih motornih vozila. Ova olakšica može biti izuzetno privlačna, s obzirom na to da iznos godišnjeg poreza iznosi između 25 i 1.500 eura, zavisno od veličine motora.

Proјekat ekologiјa u sabraćaјu finansira Ministarstvo saobraćaјa i pomorstva Crne Gore.

Zabrinjavaјući podaci

Razvoј automobilske industriјe doveo јe do činjenice da јe sviјet danas preplavljen automobilima. Saobraćaј, a posebno drumski, zbog upotrebe fosilnih goriva odgovoran јe za 25 odsto globalnih emisiјa ugljen oksida.  Prosјečan automobil godišnje ispušta toliko CO2 emisiјa koliko јe i sam težak. Za јedan sat vožnje autoputem brzinom 130 kilometara na sat potroši se isto toliko kiseonika koliko јedan čovјek potroši za deset dana za disanje.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:28