Nikola Đurašković / - FOTO: PRIJESTONICA
04/01/2023 u 14:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurašković: Cetinje će biti centar razvoja u kulturnom, ekonomskom i državnom smislu

Gradonačelnik je istakao da je ovaj dan poseban i zbog toga što se na svečanosti koja se organizuje na Dan osnivanja Prestonice uručuje Povelja „Ivan Crnojević”

Povodom obilježavanja 4. januara - Dana osnivanja Prestonice Cetinje, danas je u Vladinom domu upriličena svečanost, uz prisustvo velikog broja državnih zvanica, diplomatskog kora i predstavnika gradova i opština iz Crne Gore.

Gradonačelnik Nikola Đurašković podsjetio je na značaj Cetinja kroz istoriju i istakao da danas sa ponosom proslavljamo i obilježavamo ovaj veličanstveni datum, koji nije bitan samo za Cetinjane, već za sve ljude kojima je Crna Gora u srcu.

- Tačno je 541 godina od osnivanja grada, kada je Ivan Crnojević prenio svoju prijestonicu na cetinjsko polje i započeo slavnu istoriju Cetinja, kroz koju će se ono proslaviti i perom i puškom. Održaće se u vrtlogu povijesti, boreći se sa osvajačima sa svih strana. Kroz svoje petovjekovno postojanje, Cetinje će biti centar razvoja u kulturnom, ekonomskom i državnom smislu, ali istovremeno i simbol državotvornosti, antifašizma, tolerancije i borbe za slobodu domovine, poručio je gradonačelnik Prijestonice.

image

foto: Prestonica

- FOTO: PRESTONICA

U svom obraćanju, gradonačelnik Đurašković osvrnuo se na proteklu kalendarsku godinu u radu gradske uprave, istakavši da su odlučni da, kao ljudi i kao djelatnici u službi građana, poput naših predaka u borbi za slobodu, izbore evropsku budućnost našoj djeci, te da svakodnevno rade ne bi li Crnoj Gori i Cetinju povratili evropski sjaj i mjesto u evropskoj porodici naroda i prijestonica.

Gradonačelnik je istakao da je ovaj dan poseban i zbog toga što se na svečanosti koja se organizuje na Dan osnivanja Prestonice uručuje Povelja „Ivan Crnojević”, kao posebni oblik javnog priznanja koje se dodjeljuje pojedincu za ostvareno životno djelo koje je od posebnog značaja za Prijestonicu Cetinje.

Povelja „Ivan Crnojević” posthumno je dodijeljena velikanu crnogorskog rukometa Miodragu Mišku Popoviću, za višedecenijski doprinos razvoju i utemeljenju rukometnog sporta u Prestonici Cetinje i stvaranju prepoznatljive cetinjske i crnogorske rukometne škole.

image

foto: Prestonica

- FOTO: PRESTONICA

Obrazlažući odluku o dodjeli ovogodišnjeg priznanja, graodonačelnik je iskazao posebno zadovoljstvo što može da uruči priznanje porodici velikog cetinjskog rukometnog učitelja, ali da će ostati vječni žal što mu za života nije lično saopštio da će on biti ovogodišnji laureat.

- Sudbina i životna utakmica su bili brži, ali nećemo dozvoliti da našeg čika Miška prekrije plašt zaborava. Veliki šampioni ne umiru, već odlaze u legendu. Neka mu je vječna slava, zaključio je Đurašković.

Priznanje je uručeno Blažu Popoviću, sinu Miodraga Miška Popovića, koji se u ime porodice Popović zahvalio i istakao da Povelja „Ivan Crnojević“ za njih simbolizuje priznanje Miškovog višedecenijskog predanog rada posvećenog rukometu i vječni trag koji je ostavio u tom sportu.

- Nagrada za ostvareno životno djelo koje je od posebnog značaja za Prijestonicu, a koja se mome ocu danas posthumno uručuje, stvara jedinstvena sjećanja, jer to je uvaženost od grada u kojem je živio i stvarao, a koji je nemjerljivo volio, zaključio je Blažo Popović.

Svojim nastupom, svečanost je upotpunio hor „Luča“ sa solistkinjama Draganom Čelebić i Evom Papović, dok je za klavijaturom bila Jelena Vukmirović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:25