Zećir Ramčilović i Nikola Đurašković / - ZEćIR RAMčILOVIć I NIKOLA ĐURAšKOVIć
13/06/2024 u 13:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Đurašković i Ramčilović: Istorijska povezanost i bratimljenje kao temelj buduće saradnje

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković primio je danas u zvaničnu posjetu ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećira Ramčilovića.

Tokom srdačnog i konstruktivnog sastanka, razgovarano je o unapređenju međusobne saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma i ekonomskog razvoja, kao i o jačanju prijateljskih odnosa između dvije države i pobratimskih gradova Cetinja i Bitolja.

Gradonačelnik Đurašković istakao je istorijsku povezanost Crne Gore i Sjeverne Makedonije, naglašavajući da se one vjekovima unazad civilizacijski, kulturno i duhovno prepliću, što njihovu saradnju i međusobno razumijevanje čini još značajnijim.

- Naša zajednička prošlost nas povezuje i obavezuje da gradimo snažne i prijateljske odnose. Danas, kao članice NATO saveza i partneri na evropskom putu, dijelimo zajednički vrijednosni okvir i sigurnosne ciljeve, što je čvrsta osnova za našu saradnju- poručio je gradonačelnik Đurašković.

Ambasador Ramčilović izrazio je zahvalnost na toplom prijemu i istakao da se Cetinje intenzivno razvija kao prava prijestonica, te da ga posebno raduje što vidi da je gradska uprava uspješna u svom radu i da se postignuti rezultati jasno ogledaju u poboljšanju kvaliteta života naših građana.

Tokom sastanka, posebno je naglašeno i da aktivan politički dijalog između država prati i uspješna realizacija brojnih inicijativa koje za cilj imaju povezivanje institucija, ali i lokalnih samouprava, te da su u tom smjeru Prijestonica Cetinje i Opština Bitolj potpisali Memorandum o saradnji 2020. godine, kojim je ozvaničeno bratimljenje dva grada.

Gradonačelnik Đuršković poručio je da je bratimljenje između Prijestonice Cetinje koje je bilo sjedište diplomatske aktivnosti u prošlosti i konzulskog grada Bitolja bilo prirodan tok događaja, uzimajući u obzir da su oba grada duhovne i kulturne prijestonice, istorijski centri i svjedoci vjekovnog postojanja.

Sa sastanka je poručeno da je ovaj susret još jedna potvrda prijateljskih odnosa između Crne Gore i Sjeverne Makedonije, te da postoji obostrana volja za dalje intenziviranje dijaloga i realizaciju projekata u oblasti obrazovanja, turizma, kulture i ekonomije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jul 2024 22:29