/ foto: lazar ružić
16/03/2023 u 12:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DZ Tivat: Još jedan poziv roditeljima da vakcinišu svoje ćerke HPV vakcinom

Vakcina se prima u jednoj dozi, a preporuka je da je prime djevojčice uzrasta od devet do 15 godina

Pedijatrijski tim Doma zdravlja Tivat još jednom upućuje poziv roditeljima da imunizaciju svoje ćerke protiv humanog papiloma virusa (HPV), u okviru Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori, koji su pokrenuli Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje.

Vakcina se prima u jednoj dozi, a preporuka je da je prime  djevojčice uzrasta od devet do 15 godina.

- Vakcinacija se obavlja na isti način kao i za ostale vakcine predviđene redovnim kalendarom vakcinacije. Sprovode je izabrani pedijatrijski timovi, koji pozivaju roditelje djevojčica koje pripadaju pomenutoj dobnoj grupi. Cilj ovog programa je  prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća- navode u saopštenju.

S obzirom na učestalost javljanja i težinu ove maligne bolesti, kao i činjenicu da dosadašnja naučna saznanja i dokazi nedvosleno pokazuju da je HPV vakcina bezbjedna i učinkovita i da sprečava pojavu bolesti i spašava živote, Dom zdravlja Tivat apeluje na roditelje da vakcinišu svoju djeci i na taj način ih uspješno zaštite od HPV infekcija i njihovih posljedica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 16:45