Sa rođacima u crkvi na Šljemenu   / Ž.Š.
12/10/2023 u 18:43 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dženifer Koprivica Šeјn iz Montane prvi put u Banjanima: Topao doček rođaki iz Amerike, ktitorki crkve na Šljemenu

Povod okupljanja bio je poziv paroha Radenka Koprivice i domaćina Marinka Koprivice neimarima i ktitorima koji nijesu mogli doći na osvećenje Crkve Svetog Nikole na Šljemenu, koje je obavljeno 28. maja ove godine

Šljeme, zaseok banjskog sela Gornje Koprivice, priјe nekoliko dana bilo јe mjesto sabranja uglednih domaćina ovog kraja, njihove uže i šire rodbine, ali i prijatelja ne samo iz Banjana, Oputne Rudine i Nikšića, nego i susjednih hercegovačkih opština i Srbije. Povod okupljanja bio je poziv paroha Radenka Koprivice i domaćina Marinka Koprivice neimarima i ktitorima koji nijesu mogli doći na osvećenje Crkve Svetog Nikole na Šljemenu, koje je obavljeno 28. maja ove godine.

U nedјelju, 8. oktobra, iz daleke Amerike na kamen svojih predaka po prvi put јe kročila Dženifer Koprivica Šejn sa suprugom Gerijem iz Montane. Suze radosnice slivale su se niz njeno lice, a tople riječi rođaka probudile su u njoj posebne emocije.

– Dobrodošla, naša sestro! – ovim riječima Božidar Koprivica јe na verandi porodičnog doma u zaseoku Jelovo Ždrijelo dočekao Dženifer. Oko njega i dragih gostuju okupili su se broјni bratstvenici, bilo je i djece, čiji žagor se prolamao cijelim krajem, kao nekada davno kada je bilo više života i radosti u Banjanima.

Bratstvo Koprivica ima dugu tradiciju i svijetlu istoriju

U Parohijskom domu goste su dočekali prota Radenko Koprivica i domaćin skupa Marinko Koprivica.

– Naše bratstvo je brojno, ono ima dugu tradiciju i svijetlu istoriju. Kroz vjekove smo imali sveštenike, episkope, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi dali smo patrijarha Arsenija Šakabendu, podsjetio je prota Radenko, dok je Marinko Koprivica u pozdravnom govoru odao priznanje počivšem Bobu koji je u teškim trenucima pomagao naš narod i svoj kraj.

Dženifer je rođena u Americi, prije 62 godine, od oca Roberta – Boba, sina Petra Koprivice, koji je početkom prošlog vijeka otišao preko Antlantika i više se nikad nije vratio u rodne Banjane. Petrov sin Bob je dolazio u Banjane osamdesetih godina prošlog vijeka da posjeti rodnu kuću i grobove predaka.

image

Doček rođaka iz Amerike

Ž.Š.
image

Na grobu predaka u selu Renovac

Ž.Š.
image

Marinko Koprivica, DŽenifer i Geri Šejn

Ž.Š.
image

DŽenifer Koprivica Šejn sa suprugom Gerijem u Banjanima

Ž.Š.
image

DŽenifer Koprivica Šejn ispred kuće u kojoj je rođen njen djed Petar Koprivica

Ž.Š.
image

Sa suprugom pored barjaka bratstva Koprivica

Ž.Š.

– Prvu zdravicu Bobu ja sam nazdravio 1984. godine u Moskvi. Bob je bio krupan čovjek, gorostas, želio sam da budem kao on, jer gdje god da bi dolazio, on јe ostavljao snažan utisak. Drugi put sreli smo se pred NATO bombardovanje Jugoslavije, takođe u Moskvi. Tu smo pričali o mnogo čemu, a posebno me dirnulo saznanje da je on lično uputio pismo tadašnjem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Bilu Klintonu, u kojem ga moli da ne bombarduje njegov narod i njegovu zemlju. Ne znam da li je Bob dobio odgovor, ali znam da mu je sve to izuzetno teško padalo. Dok smo razgovarali ja sam pratio njegove pokrete, njegov glas, stas i poželio da neko od njegovih potomaka ponese te karakterne crte – kazao je Božidar Koprivica, dok je Dženifer pomno pratila svaku izgovorenu riječ koju su joj prenosili prevodici.

"Dženifer je rođena u Americi, od oca Roberta – Boba, sina Petra Koprivice, koji je početkom prošlog vijeka otišao preko Antlantika i nikada se nije vratio u rodne Banjane
 

– Moj pokojni otac je bio divan čovjek, biznismen i distributer piva i vina. Uvijek je na nas troje djece, mene i dva brata, prenosio patriotizam i ljubav prema srpstvu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u kojoj sam i ja krštena. Sa suprugom Gerijem izrodila sam dva sina, Stevana (39) i Brajsa (35). Ponosna sam na njih. Nadam se da će soni iduće godine doći ovdje – dodala je Dženifer, koja je prethodno obišla Crkvu Svetog Nikole u selu Renovac, kao i tamošnje mjesno groblje.

Prvi kontakt na društvenoj mreži

– Dženifer i ja smo se sasvim slučajno upoznali preko Fejsbuka. Ona je, kako je kasnije rekla, prelistavala društvenu mrežu i našla fotografiju naše crkve na Šljemenu. Uspjela je da me kontaktira i sve ostalo smo zajedno vrlo brzo dogovorili i evo, na radost njenu i našu, sreli smo se ovdje gdje su njeni preci prvi put otvorili oči, udahnuli ovaj divni vazduh, naveo je Marinko.

Brastvenik Branko Koprivica je rekao da je i on boravio u Americi, ali da, kako kaže, "nema ljepšeg kraja u svijetu od Banjana".

Na Šljemenu je bilo najveselije. Uz gusle i momačko natpjevavanje Dženifer i Grej uživali su satima. Prethodno su Crkvi Svetog Nikole, u tom zaseoku, poklonili ikonu Svetog Arhangela Mihaila, a za parohijski dom komplet skupocjenog posuđa za spremanje hrane. Ona i njen suprug bave se privatnim biznisom i imaju Agenciju za prodaju nekretnina.

Drage goste iz Montane dočekao je i ugledni banjski domaćin Marko Đurković, u čijoj kući je rođen Petar Koprivica, a čije kamene zidove je poljupcima nakvasila njegova unuka Dženifer.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 07:01