Мало заинтересованих за расправу о нацрту буџета / -Милован Нововић
30/11/2021 u 06:57 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Егализациони фонд главни извор прихода Општине Бијело Поље

Буџет је планиран у износу од 14.946.000 еура. Сопствени приходи биће 2.436.000, средства Егализационог фонда су 5.400.000, а донације милион еура, појаснила је Алида Нухоџић, секретар Секретаријата за финансије

У сали Скупштине општине одржана је централна јавна расправа о Нацрту буџета Општине Бијело Поље за наредну годину. Представљајући општинску касу за наредну годину, секретар Секретаријата за финансије Алида Нухоџић рекла је да је буџет планиран у износу од 14.946.000 еура, што је у односу на план за ову годину више за 473. 572 еура, односно за 3,27 одсто.

– Сопствени приходи биће 2.436. 000 еура и они учествују са 16 одсто у укупном буџету. Од пореза на непокретности очекујемо приход од 850.000 еура, од приреза на пореза на доходак физичких лица 650.000 еура, док су накнаде за опремање грађевинског земљишта планиране на 200.000 еура. Средства Егализационог фонда су 5.400.000, а донације (капиталне и текуће) милион еура – појаснила је Нухоџић и додала да је капитални буџет планиран у износу од 3.817.199 еура, а за отплату дугова издвојено је 2.430.000 еура.

Предузетник Славко Фуштић сматра да је презентован политичко-потрошачки буџет.

–Као и деценијама уназад, главни приходи буџета су Егализациони фонд и уступљени приходи државе. Самостални приходи Општине су непропорционално мали. То је потпуно схватљиво, када се зна да је ДПС потпуно девастирао бјелопољску привреду. Тако данас у Бијелом Пољу имамо хиљаду и по пензионера више него запослених. Када томе додамо преко пет и по хиљада лица на Заводу за запошљавање и преко двије хиљаде оних који живе од социјалну помоћ, онда имамо у потпуности слику погубног учинка власти ДПС-а, на привреду и грађане Бијелог Поља – истакао је Фуштић и додао да у предлогу буџета нема ни помена о издашнијој помоћи пољопривредним произвођачима и о неповратном субвенционирању запошљавања у пољопривреди.

Више пажње треба посветити селу

Слободан Шћекић је сугерисао да се више уради на санацији путева у МЗ Крушево и по питању ДУП-а за ово подручје, указујући да недостају улице, док је Блажо Влаовић казао да се мора на најбољи начин урадити будућа регионална депоније "Челинска коса" јер мјештани поручују да неће дозволити да се она гради на падинама Бјеласице.

Расим Алихоџић је истакао да треба урадити све да подручје Губавча добије воду, а уз то треба да серијеши проблем око трибине на градском стадиону, те да се изграде помоћни терен и атлетска стаза.

– Треба више пажње посветити сеоском подручју – подвукао је Алихоџић.

 

– Не помиње се субвенционирање самозапошљавања у другим секторима производње и прераде. Нигдје нема помена о развоју туризма и већем улагању у кадровске, техничке и организационе капацитете за развој и промоцију Бијелог Поља као туристичке дестинације иако се у наредној години очекује завршетак два капитална туристичка пројекта – нагласио је Фуштић

Према ријечима Александре Сашке Бошковић, секретара Секретаријата за уређење простора, бјелопољска општина ће идуће године бити велико градилиште.

–За завршетак неких од започетих капиталних објеката и изградњу нових планирано је скоро 19 милиона еура – рекла је Бошковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:03